Notícies

Trobada la primera imatge fotogràfica de Girona

21/07/15 | La fotografia, datada a l'entorn de l'any 1852, es conserva a la National Library of Ireland.

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona ha rebut una reproducció digital de la primera imatge fotogràfica de Girona, que es conserva actualment a la National Library of Ireland, ubicada a Dublín. La fotografia està datada a l'entorn de l'any 1852 i és una vista del riu Onyar, concretament del lloc on actualment hi ha el pont de les Peixateries Velles. En aquesta imatge però, en lloc del pont de ferro de Gustave Eiffel (construït el 1877), hi veiem un pont de fusta d'aspecte bastant precari que connecta les cases d'ambdues ribes.

L'original conservat a Dublín és obra de François Gobinet de Villecholes, un fotògraf francès que es va establir a Barcelona l'any 1849, on va muntar un estudi fotogràfic de gran prestigi.

Fins al moment, la imatge més antiga de Girona conservada en suport fotogràfic es considerava que era una vista del pont de Pedra des de l'areny, una fotografia de 1867 en paper a l'albúmina, signada pel fotògraf José Martínez Sánchez, tal com s'explica en la introducció al llibre Joan Martí Centellas. Bellezas de Gerona, 1877. Aquesta fotografia de Franck, doncs, endarrereix 15 anys aquesta fita i esdevé una nova referència per a l'estudi de la història de la fotografia a Girona.