Carregant...
Inici Programació pròpia

El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai

Xavier Bobés i Alberto Conejero

27/01/23 - 20 h

Teatre Municipal

Preu: 18 ¤

Durada: 65 minuts
Idioma: Català

teatre
km 0
memòria històrica

Alberto Conejero i Xavier Bobés dirigeixen aquesta muntatge ple de poesia, objectes i documents, sobre el mestre republicà que va voler mostrar la immensitat del mar al seu alumnat.

Xavier Bobés, un mag del teatre d’objectes, i Alberto Conejero, destacat dramaturg i poeta, s’ajunten per estrenar una obra de teatre poètic, documental i d’objectes basada en les redaccions d’uns nens que no han vist mai el mar i el seu mestre Antoni Bena.

"Aquesta és la història d’una promesa que no es va poder complir, la que va fer un mestre als seus alumnes. El mestre era Antoni Benaiges. Els alumnes eren els nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos. La promesa la va fer un dia d’hivern de l’any 1936. Els va prometre el mar.

L'any 1934 el jove mestre català Antoni Benaiges arriba a l'escola rural de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos. Pocs mesos després paga de la seva butxaca una empremta i un gramòfon. Des d'aquell mateix any, els nens i les nenes publiquen les seves emocions, somnis i pensaments.

El mes de gener de 1936, els nens i les nenes publiquen El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. El quadern "conté, en format de vers, més que de prosa, les expressions dels escolars de com s'imaginen el mar, les seves pors i els seus somnis". El mestre els promet que aquell mateix estiu els portarà a Catalunya perquè coneguin el mar. El 25 de juliol de 1936 Benaiges és afusellat. La promesa del mestre ja no es podrà complir.

La peça –fruit de la nostra primera trobada com a creadors– proposa un dispositiu en el que els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies".

Xavier Bobés i Alberto Conejero, autors i directors de l'espectacle.

Funció accessible amb audiodescripció, subtítols, bucle magnètic i so amplificat amb auriculars.

Autoria i direcció: Xavier Bobés i Alberto Conejero. Amb: Xavier Bobés i Sergi Torrecilla. Dramatúrgia: Alberto Conejero, a partir de textos de les nenes i nens de l’escola de Bañuelos de Bureba, del seu mestre Antoni Benaiges, Marina Garcés i Alberto Conejero. Espai escènic: Pep Aymerich. Audiovisuals: Albert Coma. Espai Sonor: Julià Carboneras. Música original: Antonio José Martínez Palacios (1902-1936), en gravacions de José Luis Bernardo de Quirós i Elisa Rapado Jambrina. Il·luminació: Jou Serra i Mario Andrés Gómez. Disseny d’art: Anna Auquer. Pintura: La Beren. Assessorament documental i fotografies: Sergi Bernal. Testimonis de l’àudio: Documental El retratista de Alberto Bougleux i de Sergi Bernal. Alumna en pràctiques de l’Escola Eòlia: Natàlia Jiménez. Producció executiva: Imma Bové. Amb la col·laboració de: Martí Sales en la traducció dels textos al català.