Teatre Municipal de Girona

SUSPÈS - Balada del sabater d'Ordis

de Carles Fages de Climent

Musical en versió lliure de Carles Coll

20/06/2019 - 20.30 h

Teatre Municipal
(programat per promotor extern)

15 | 15 | 10 | 6 ¤

Balada del sabater d’Ordis és una de les obres més emblemàtiques de Carles Fages de Climent (Figueres, 1902 – 1968). Aquest llibre, considerat un dels millor poemaris de l’escriptor empordanès, ha estat escollit pel músic figuerenc Carles Coll i Costa per fer-ne un espectacle musical, basat en la vida d’Anton Iglésias (Ordis, 1864-1943), un sabater pegot que després de patir la mort tràgica del seu fill i l’abandonament de la muller, va embogir i es va dedicar a recórrer l’Empordà amb una canya a la mà, amb la qual “dirigia” la tramuntana, la banda musical del Castell de Sant Ferran de Figueres i les sardanes que la cobla tocava a la Rambla de la ciutat. Carles Fages de Climent, tot convertint-lo en una mena de Quixot empordanès, el va elevar a la categoria de mite.

Un seguit d’actors, cantants, músics, dansaires i ballarins recreen l’ambient del tombant del segle XIX i primer terç del segle XX, i ens conviden a entrar al món filosòfic i a l’univers noucentista d’un dels grans poetes de Catalunya. Una música al•lusiva al servei d’un text exquisit que, suggerit pel seu amic Salvador Dalí, Fages de Climent va escriure i publicar l’any 1954. L’obra ha estat reeditada els anys 2003 i 2018.

Aquest espectacle musical, teatral i poètic ha format part dels actes de l’Any Carles Fages de Climent 2018 amb motiu del cinquantè aniversari de la mort de Carles Fages de Climent organitzats pels Ajuntaments de Castelló d’Empúries i Figueres, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona i la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, entre altres, un any literari que ha estat comissariat per Jordi Canet Avilés, filòleg de Castelló d’Empúries.

Autoria : Carles Fages de Climent. Versió lliure de: Carles Coll i Costa. Repartiment: Sabater d'Ordis- Enric Matarrodona, Lídia de Cadaqués: Maria Rosa Oliveras. Cantants: Quim Mandado (Ex Sangtrait), Aina Cunill, Clara Valero. Músics: Vladimir Kunka- violí, Tatiana Kleiner -violí, Sabina Ayats - viola, Carles Coll- violoncel, Albert Monjó- clarinet, Martin Rodrígues - bateria, Marçal Ramon- acordió diatónic, Ivo Jordà - gralla.. Dansa tradicional: Esbart dansaire de Castelló d'Empúries. Dansa contemporània: Col·lectiu El Paller. Teatre: Grup teatral Espais de Castelló d'Empúries. Enregistraments i so: Múcic Lan-Jordi Solè. Il.luminació: Rocktail. Fotografia i projeccions: Xavier Torra. Assessoria artístic i comunicació: Jordi Jordà. Comissariat Any Fages: Jordi Canet. Música: Carles Coll i Costa.