Inici Informació Notícies

Programa d’acompanyament per a artistes emergents de Girona

El Teatre Municipal enceta un programa d’acompanyament per a artistes emergents de Girona. En el marc de la iniciativa s’han escollit tres projectes escènics que reben suport dramatúrgic i la mirada externa de professionals del sector.

9 DE MARç DE 2023

Més informació

El Teatre Municipal de Girona ha engegat un nou programa d'acompanyament artístic adreçat a artistes emergents de la ciutat amb l'objectiu de donar un major suport al col·lectiu en el seu procés professionalitzador. La proposta forma part del programa de residències de creació que l'equipament cultural va iniciar la temporada passada, i que enguany acollirà un total de sis projectes entre els mesos de gener i juliol. Durant aquest temps, els i les artistes desenvoluparan una part del seu procés creatiu al Teatre Municipal.

En el marc de la nova iniciativa, aquesta temporada s'han escollit tres projectes escènics que reben l'acompanyament dramatúrgic i la mirada externa de professionals del sector amb una trajectòria contrastada, per tal d'ajudar-los durant el procés de creació dels seus espectacles, especialment en el cas d'equips artístics joves.

És el cas de la peça de teatre d'objectes Costura, de la jove artista Elena Romero, que ha rep l'acompanyament artístic de Sònia Gardés i Alejandro Santaflorentina i que s'estrena aquest divendres 10 de març al Centre Cívic de Porqueres desprès d'un període de residència al mateix espai.

També s'ofereix acompanyament professional, espai de creació i context d'obertura de procés al públic a la companyia Atzucac amb el seu segon muntatge Noves espiritualitats per a persones atees, que es presentarà al festival Això al poble no li agradarà el proper mes de juny i a Fira Tàrrega el setembre del 2023. A banda del suport del Teatre Municipal, la companyia trandisciplinària formada per Victoria Bilbao, Dolça Alcanyís i Aram Pou rep també l'acompanyament de l'artista David Climent i el suport de la Casa del Teatre Nu, d’El Canal – Centre d’Arts Escèniques Salt/Girona, de l'Espai NyamNyam, del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou, del Festival Z i Teatre Municipal de Lloret de Mar.

El darrer projecte que forma part del nou programa d'acompanyament artístic és el de Gerard Franch i Maria Jover, que durant tres setmanes del mes de juny estaran en residència al Teatre Municipal amb el projecte Berenguera, un espectacle d'investigació històrica que s'estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa d'enguany. La mirada externa anirà a càrrec d'Ernesto Collado.

A banda d’aquestes propostes, el Teatre n'acull tres més dins del programa de residències de creació. Algunes es presenten durant la temporada 2023 en forma d'assaig obert o estrena, com és el cas d'El lloc del desig, de Projecte I.G.L.Ú., que es va estrenar el 15 de gener al Teatre Municipal en col·laboració amb el Festival Neu!. També en formaran part la companyia gironina La Bleda, que aprofitarà l'espai de creació per abordar un nou muntatge, que s'estrenarà al Festival Temporada Alta 2023, i la companyia de teatre documental La Conquesta del Pol Sud, que treballarà en la seva nova producció Imperi.

El programa d'acompanyament artístic del Teatre Municipal de Girona posa en valor el talent local i la riquesa i heterogeneïtat del teixit creatiu de la ciutat i el seu entorn, ja que tots els equips artístics i col·lectius, tant els emergents com els de trajectòria consolidada, mantenen un fort vincle amb el territori.