15 anys de Conferències a l'AMGi

DIJOUS 6 DE MAIG DE 2021

Aquest any, l’activitat tindrà lloc entre el 6 de maig i el 10 de juny.

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona celebra el quinzè aniversari del cicle “Conferències a l’AMGi”, una iniciativa divulgativa sobre el passat de la ciutat de Girona que va començar el 2006 i que ha perdurat fins a dia d’avui. L’objectiu del cicle és recuperar temàtiques i presentar-les a la ciutadania de manera rigorosa però entenedora, suggerint alhora noves vies de recerca i nous enfocaments. Aquest any, el servei ha organitzat sis conferències relacionades amb el patrimoni material eclesiàstic de la ciutat a partir de l’edat medieval tardana. Les xerrades es faran cada dijous, des del 6 de maig fins al 10 de juny, de 19 a 20 h, i tindran lloc al Saló de descans del Teatre Municipal de Girona.

Sota el títol “Girona. Catedrals, esglésies i convents (II). Del naixement de l’església local a l’època moderna”, el cicle girarà entorn al patrimoni cultural de l’Església i se centrarà en el període cronològic que abasta des de la darreria de l’edat mitjana fins a l’època contemporània. El tema es tractarà per diversos àmbits, des de l’acció emprenedora de les institucions eclesiàstiques en les seves diverses comunitats i corporacions, fins a qüestions d’ordre documental, social, econòmic i artístic, entre d’altres.

Cal tenir en compte que durant aquest període, l’Església gironina va mantenir la visibilitat d’èpoques anteriors i la seva influència social, un fet que quedarà evidenciat al llarg del cicle. En les xerrades també es parlarà sobre l’evolució del patrimoni material eclesiàstic de Girona en època moderna, en què la ciutat va veure la implantació de noves fundacions eclesiàstiques, però també la pèrdua d’un nombrós i valuós patrimoni.

Concretament, la primera xerrada, sobre la religió cívica, tindrà lloc aquest dijous, i el cicle s’allargarà fins al 10 de juny, amb una conferència sobre la desaparició de diversos convents de la ciutat. La resta de trobades giraran entorn a la seu gironina; a la basílica de Sant Feliu; als cultes, rivalitats i promoció artística a la Girona d’època moderna, i a l’arquitectura religiosa de la ciutat en temps contemporanis.

Les conferències són gratuïtes i d’accés lliure, però tothom qui vulgui participar-hi haurà de confirmar l’assistència prèviament posant-se en contacte amb l’Arxiu Municipal de Girona, ja sigui a través del telèfon 972 22 15 45 o del correu electrònic arxiumunicipal@ajgirona.cat. Qui no pugui seguir el cicle de forma presencial també podrà veure’l el directe a través del web municipal i del perfil de Twitter de l’Arxiu.

Aquesta és la setzena edició de la iniciativa. El primer cicle de xerrades, el 2006, es va dedicar a la “Segona República i Guerra Civil a Girona (1931-1939)”, i tres anys més tard, el 2009, les conferències es van centrar en el període immediatament posterior, “Girona 1939-1953. Exilis, repressions i complicitats”. Els anys 2007 i 2008, la iniciativa va apropar dues temàtiques que van generar un interès considerable, “Església, societat i poder a Girona. Segles XVI-XX” i “Girona i la Guerra del Francès (1808-1814)”, un dels episodis que encara segueix fascinant les gironines i els gironins. L’any següent va tenir lloc la proposta “Ensenyar i aprendre. Mestres i estudiants a la Girona del segle XX” i, posteriorment, “El govern de la ciutat: (I) de la Gerunda romana (segle I aC) a la Girona borbònica (segle XVIII)”, i “(II) de la Guerra del Francès a la fi del franquisme”. Els anys 2012 i 2013 es van dedicar a conèixer com s’havia construït la ciutat, “De Kerunta a la crisi baixmedieval” i “Del segle XVI al segle XXI”. Els dos anys posteriors el focus es va centrar a tractar una altra vinculació indestriable, “Girona. Aigua i ciutat”. La coincidència, el 2017, del vintè aniversari del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), va empènyer l’AMGi a valorar l’impacte i l’evolució que havia tingut l’aparició de la fotografia i va organitzar el cicle “Fotografiar Girona. Creació, tècnica i memòria”. L’any 2019 el cicle es va centrar en l’estudi d’“Elits, ‘burgesies’ i classes mitjanes a la Girona contemporània”, la segona part del qual està prevista per a l’any 2022. Finalment, aquest any i el 2020 la iniciativa ha exposat una de les temàtiques que més han contribuït a configurar l’urbanisme i la societat gironina, “Girona. Catedrals, esglésies i convents. Del naixement de l'Església local a l'època moderna”.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.