L’Arxiu Municipal de Girona davant la crisi del coronavirus

DIMECRES 3 DE JUNY DE 2020

Joan Boadas valora el funcionament del servei durant els dies de confinament.

PÓnic inicial! Com ho farem? Quan el dilluns 16 de marš es determina que el nostre Arxiu ha de tancar, la sensaciˇ de desconcert va ser absoluta. Nosaltres som un equip d’una vintena de persones que, dividits en dues seus, ens ocupem de la documentaciˇ hist˛rica (des del s. XI) i de la gestiˇ documental, inclosa la protecciˇ de dades, de la nostra organitzaciˇ, l’Ajuntament de Girona.

La primera constataciˇ Ús que els Serveis InformÓtics de la nostra organitzaciˇ, van funcionar a la perfecciˇ. En 48 hores, tot el personal de l’Arxiu estava connectat telemÓticament i podia accedir al seu escriptori de la feina i a les bases de dades i en molts casos a la documentaciˇ (textual, fotogrÓfica i audiovisual) que ja havia nascut digitalment o que havia estat digitalitzada. En paralĚlel, i per tal de comunicar-nos entre els membres de l’equip, vÓrem organitzar grups de WhatsApp i la celebraciˇ bisetmanal de reunions via Skype o Zoom amb els membres de l’staff i totes les altres reunions sectorials que els diferents caps consideraven convenients.

El treball, excepciˇ feta de l’atenciˇ al p˙blic i algunes puntuals limitacions per servir a la nostra administraciˇ, s’ha continuat fent de manera regular, com ho acrediten les actes de les reunions virtuals i els informes setmanals que tots els caps han realitzat de la feina feta pels diferents membres del seus equips.

Malauradament, per˛, a part d’altres trobades internacionals, hem hagut de suspendre la celebraciˇ de les Jornades Imatge i Recerca, previstes per al proper novembre. Ha estat especialment dolorˇs, perquŔ enguany commemorÓvem el 30Ŕ aniversari de la seva celebraciˇ. RÓpidament, per˛, hem buscat una alternativa i tambÚ aquest any oferirem a la comunitat internacional nous recursos per avanšar en la gestiˇ del patrimoni fotogrÓfic i audiovisual.

Estem animats de cares al futur, satisfets de la resposta professional que hem donat a aquesta ins˛lita situaciˇ, i disposats a continuar posant en prÓctica algunes de les coses que, malgrat tot, tambÚ hem aprŔs.

*Aquest text Ús fruit d'una peticiˇ de Peter Blum, director de l’Arxiu Municipal de Heidelberg, a Joan Boadas, arxiver municipal de Girona, i ha estat publicat en anglŔs a la pÓgina web oficial de la ciutat de Heidelberg el juny de 2020.

© 2020 Ajuntament de Girona - Plaša del Vi, 1 - 17004 GIRONA.