El CRDI apropa l’arxiu a la ciutadania

DIMARTS 14 D'ABRIL DE 2020

Campanyes de participació ciutadana per aquests dies de confinament.

En aquests moments en què veiem nombroses iniciatives del món de la Cultura per obrir el seus continguts online, almenys temporalment, és bo reflexionar i valorar sobre aquells continguts que ja tenim a disposició i que sovint ens poden passar desapercebuts. En aquest sentit el CRDI de l’Ajuntament de Girona ofereix 680.000 fotografies, més de 1000 pel·lícules, més de 10 mil hores de vídeo (principalment televisió) i més de 2 mil hores de so, principalment ràdio. Continguts que són accessibles, que es poden descarregar i que, gràcies a les llicències Creative Commons, es poden reutilitzar per a qualsevol finalitat no comercial.

Però més enllà de la importància i interès d’aquest continguts, el CRDI ha impulsat darrerament diverses campanyes per tal d’apropar l’arxiu a la ciutadania i fer-los partícips d’un patrimoni comú. Precisament aquests dies de confinament, ha estat molt ben rebuda la iniciativa de publicar les fotografies del fons del GEiEG. Cada setmana es publica un esport concret, i s’invita a documentar aquestes imatges, bàsicament a identificar les persones. S’ha començat amb el bàsquet, després l’hoquei, i s’anirà continuant amb tots els esports de l’entitat. Cal recordar que el GEiEG es va fundar a Girona el 1919 amb l’objectiu inicial de fomentar l’excursionisme i altres activitats culturals i recreatives. Aviat, però, van començar a organitzar activitats esportives per a aficionats, inicialment vinculades a l’atletisme i després a tots tipus d’esports. Al llarg d'aquests cent anys, són moltes les persones que en algun moment han format part de l'entitat i, per tant, pot suposar una aportació enriquidora al fons fotogràfic que s'ha anat generant. El GEiEG va fer donació del seu fons a l'Arxiu Municipal el 10 de gener de 2017, amb l'objectiu de conservar-lo i fer-lo accessible a la ciutadania.

Aquesta iniciativa actual s’enllaça amb el taller presencial organitzat la tardor passada en el marc del projecte WeAre #EuropeForCulture amb un taller sobre l’esport amateur que tenia com a objectiu documentar fotografies del fons del GEiEG, seleccionar les més interessants i obrir un debat entre els participants basat en la memòria històrica que susciten les imatges. Aquest projecte europeu pretenia fomentar la relació de les persones amb el patrimoni cultural europeu. Es van invitar 10 ciutats europees (Amsterdam, Budapest, Sofia, Hämeenlinna, Cracòvia, Pisa, Basilea, Vilnius, Nicosia i Girona) per tal de crear una exposició virtual basada en fotografies i sobre una temàtica concreta. El projecte aportava la tecnologia, una aplicació innovadora que permet explorar les imatges digitalitzades mitjançant un sistema interactiu que estarà a disposició del visitant. En el cas de la ciutat de Girona, el resultat d'aquest treball es va poder veure en una exposició virtual que es va mostrar en el marc de l'exposició del centenari del GEiEG a la Casa de Cultura, del 8 d'octubre al 23 de novembre. Aquesta exposició virtual es va presentar a Brussel·les el febrer de 2020 i, posteriorment, es va transformar per mostrar-la a la Web del Servei.

Aquest foment de la participació ciutadana per part del CRDI s’inscriu en el marc d’un impuls de la Comissió Europea per tal d’apropar el patrimoni a les persones i fer-ho mitjançant els recursos que aportat la tecnologia. Això explica el conjunt d’activitats organitzades pel CRDI amb aquesta mateixa orientació. A destacar el taller Family Photo Talks sobre Fotografia Familiar organitzat en el marc del projecte European Kaleidoscope, per tal d'involucrar a les persones en el procés de valorar les seves fotografies familiars en dos sentits diferents: la conservació i el relat històric. Aquest taller va ser conduït per Susanna Muriel, especialista en la difusió del patrimoni fotogràfic, per tal de realitzar un exercici col·lectiu de memòria històrica basat en la fotografia familiar.

El taller va rebre una resposta molt bona per part dels participants. Van treballar la descripció i la conservació de la fotografia i, sobretot, en les narracions que es van crear a partir d’un exercici d’història oral. Per a aquest taller específic es va crear aquest audiovisual que mostra la metodologia emprada en aquesta activitat. L’audiovisual pretén donar a conèixer un mètode que qualsevol pot considerar a l’hora d’organitzar un taller de memòria que utilitzi la fotografia com a recurs. És un audiovisual que pot inspirar i ajudar a altres institucions a l’hora d’organitzar tallers d’aquest tipus. Per a la realització de l’audiovisual, es van utilitzar les imatges enregistrades durant l’esdeveniment a Girona i, principalment, imatges enregistrades a casa d’un dels participants.

Aquest audiovisual ha estat inclòs en una formació online del projecte EuropeanKaleidoscope. Es tracta del MOOC Creating a Digital Cultural Heritage Community, un curs que s’orienta a la implicació de l’usuari en l’àmbit digital, amb l’objectiu de despertar un major interès pel patrimoni i d’implicar-lo en algunes tasques. Per això, en base a la Fotografia i també la Dansa, s’explica la creació de recursos per vincular l’usuari a les col·leccions online, fer-lo partícip de certes activitats, donar-li pautes per a l’edició de continguts, i formar-lo en determinats aspectes com pot ser l’accés i l’ús de continguts. Són 8 setmanes de formació completament gratuïta, en anglès i oberta a tots els professionals dedicats al patrimoni.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.