L’Ajuntament de Girona rep el fons de l’associació Casal de la Dona de Girona

DIVENDRES 6 DE MARÇ DE 2020

L’acte de donació tindrà lloc el proper dimarts 10 de març.

El Casal de la Dona va ser el primer col·lectiu unitari del moviment feminista, cultural i polític de Girona, que va començar a reivindicar polítiques específiques en favor de les dones, la planificació familiar i la salut sexual i reproductiva, i en contra la violència masclista.

El fons conté principalment documentació relacionada amb l’organització d’activitats i debats que l’entitat va acollir i generar entre el 1977 i el 1986, a més d’un dossier de l’any 1995 i una revista del 2000, aplegats per les donants.

Aquesta documentació està organitzada en dos blocs temàtics. D’una banda conté materials elaborats per les donants sobre la història i membres del Casal de la Dona; i de l’altra compta amb manifestos, documents de treball o apunts mecanoscrits, fullets, cartells i altres materials impresos, relacionats amb l’organització d’activitats per part de l’entitat.

Fotografies de la manifestació del 8 de març de l’any 1986 a Girona, articles sobre el Casal apareguts a la premsa a principis dels anys 80; documents sobre la mostra “50è aniversari del dret a vot de la dona. Exposició commemorativa (1982)”, que va tenir lloc a l’Institut Vell de Girona, o el programa del “Cicle de cinema feminista”, que es va fer l’any 1981, són alguns dels materials que ara gestionarà l’Arxiu Municipal de Girona.

Entre els documents elaborats per altres col·lectius feministes i recollits per l’associació Casal de la Dona s’hi troben manifestos, documents de treball mecanoscrits, fullets, cartells i altres documents impresos sobre la contractació del servei d’un centre de planificació familiar, textos relacionats amb l’avortament, una guia sobre mètodes anticonceptius o el dossier d’una acampada de dones per la pau.

El Casal de la Dona de Girona

L’entitat es va constituir a Girona el novembre de l’any 1980, i ja a partir del gener de 1981 es reunia setmanalment, els dijous, al carrer del Carme 1, 2n 2a. Era una col·lectiu de dones que treballava sobre el feminisme reivindicatiu, a partir de textos d’autores feministes, i també l’autoconeixement de les dones (sexualitat, dret al propi cos, lesbianisme, dependència, possessivitat, etc.).

En el Casal es desenvolupaven debats i discussions a nivell intern, però també va promoure i organitzar actes, festes, xerrades, sortides de cap de setmana, un cicle de cinema, taules informatives a la Rambla, manifestacions i una recollida de signatures pel dret a l’avortament, entre d’altres.

El 1983, l’entitat va abandonar el pis del carrer del Carme i les reunions es van traslladar al Bar Royal i al Bar Tabarca i, més tard, en uns baixos del carrer Bellmirall. A partir d’aleshores, bàsicament per diferents tendències ideològiques, l’activitat del Casal de la Dona va anar decreixent.

© 2020 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.