Header: Acció Climàtica

Acció Climàtica

Ruta de navegació

Sequera | Sostenibilitat

Sequera

L'àrea urbana de Girona, en situació greu de sequera

Reduir l'ús de l'aigua, una responsabilitat de tothom per fer front a l'emergència climàtica

Sequera - Fase d'emergència | Sostenibilitat

Sequera en Fase d'emergència 1 

Per decret d'alcaldia de 15 de juny de 2023 es va activar el Pla d'emergència per sequera del municipi de Girona i l'aplicació de les mesures que s'hi detallen. Vista la vigent situació d'emergència per sequera a Catalunya s'ha acordat implementar noves mesures d'estalvi.

Anuncis de les mesures contra la sequera

Logos Ajuntaments cicle de l'aigua | Sostenibilitat

FAQ Sequera | Sostenibilitat

FAQs. Preguntes freqüents

Última actualització: 09/02/2024

En quina fase del pla de sequera es troba la ciutat de Girona?

Actualment, la ciutat de Girona es troba en la fase d'emergència 1. Tot i això, des de l’Ajuntament de Girona s’han impulsat diferents mesures proactives per tal de mitigar la situació. 

Quines mesures s’han aplicat?

S’han limitat els usos de les dutxes dels equipaments esportius municipals i s'ha prohibit el reg dels camps de futbol de gespa artificial.

Des de quan són vigents aquestes mesures?

Des de l'1 de febrer de 2024.

Després dels entrenaments ens podem dutxar al pavelló o al camp de futbol municipal?

No, no es poden usar les dutxes dels pavellons i camps de futbol municipals en els entrenaments. Tampoc les de la Zona Esportiva de la Devesa.

Si igualment ens dutxarem a casa, segur que s'estalvia aigua amb aquesta mesura?

Sí, està comprovat que quan la gent es dutxa en grup es gasta més aigua que quan es fan dutxes individuals.

Després de disputar un partit federat em puc dutxar en el pavelló o camp de futbol municipal?

Sí, en aquest cas pots fer ús de les dutxes. Recorda, però, que cal estalviar aigua.  

 I a les piscines cobertes puc fer ús de les dutxes?  

No, les dutxes dels vestidors de les piscines de Santa Eugènia-Can Gibert del Pla i de Palau no es poden utilitzar. Tanmateix, sí que es poden usar les dutxes de platja per treure’s el clor, sense fer ús de sabó.

 Els camps de futbol municipals poden regar amb normalitat?

Queda prohibit el reg dels camps de futbol municipals de gespa artificial de l’Ajuntament de Girona (Can Gibert del Pla, Fontajau, Germans Sàbat, Pont Major, Torres de Palau i Vila-roja). També s’ha tancat el reg de la gespa de la piscina d’estiu de la Devesa i el reg de la gespa del solàrium de la piscina de Can Gibert. 

El reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l'esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica, per tant, als camps de futbol municipal no es podrà regar, a excepció de l'Estadi Municipal de Montilivi, perquè compta amb aigua freàtica.

L'Estadi Municipal de Montilivi es pot utilitzar aigua freàtica per regar sempre que es comprovi, mitjançant avaluació hidrogeològica, que no suposa una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari. En aquest cas, el reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable.

S’han d’aplicar les mesures d'estalvi addicionals equivalents al volum d'aigua emprat en el reg, incloent-hi si cal el tancament de dutxes.

Per què hi ha brides en les aixetes i dutxes dels equipaments esportius i educatius?

Es tracta d’una mesura per reduir el període de temps que surt aigua de les dutxes i les aixetes per tal d’estalviar aigua. Es redueix el temps que raja l'aigua de 30 segons a 10 segons, aproximadament.

A quins equipaments esportius afecten aquestes mesures?

Les mesures afecten en els equipaments municipals. En concret en els 7 pavellons municipals (Fontajau, Pont Major, Santa Eugènia-Montfalgars, Santa Eugènia, Vila-roja i els dos de Palau), en els 7 camps de futbol municipals (Can Gibert del Pla, Fontajau, Germans Sàbat, Pont Major, Torres de Palau, Vila-roja i l’Estadi de Montilivi), a la zona esportiva de la Devesa i a les 2 piscines cobertes (Santa Eugènia-Can Gibert del Pla i Palau). 

Hi ha les mateixes restriccions per als equips esportius professionals?

Sí, el Girona FC, l'Uni Girona, el Bàsquet Girona i el Girona Club Hoquei fan ús dels equipaments esportius municipals i, per tant, estan subjectes a les mateixes normes que la resta de clubs.

Hi ha les mateixes restriccions en els equipaments esportius privats?

L'Ajuntament de Girona no pot actuar sobre els equipaments privats, però s’ha demanat que es faci un ús responsable de l’aigua i cada equipament aplica les seves pròpies mesures.

S’han tingut en compte criteris socials en l’aplicació d’aquestes mesures?

Sí, les dutxes de la piscina descoberta de la Devesa es mantenen obertes perquè les puguin usar les persones sense sostre dins el Pla de Fred que impulsa l’Ajuntament de Girona i també s'han incorporat altres condicionats en casos de necessitat social.

Veure totes les respostes

Bàner: Sequera | Sostenibilitat

Bàner: Estalvia aigua cada dia | Oficina per la Sostenibilitat

Bàner: Consells d'estalvi d'aigua. Sequera | Sostenibilitat