Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Recorreguts històrics

Els baluards de la muralla medieval del Mercadal

Quantes vegades heu passat per la Gran Via de Jaume I? Sabíeu que fins el 1936 hi travessava una muralla amb diferents baluards? Ho podeu explorar a la següent animació interactiva:

Cronologia

La muralla que encerclava el barri del Mercadal es va començar a erigir l'any 1418 i es va acabar a mitjans dels segle XV. Els seus murs eren més baixos i gruixuts que els de la part antiga de la ciutat i tenia una longitud aproximada d'un quilòmetre. Resseguia perfectament l'actual Gran Via de Jaume I, des de la plaça de la Independència fins el Mercat Municipal, i es tancava a la part del riu.

En el segle XVI es van construir divuit torres adossades a la muralla. A la segona meitat del segle XVII, adaptant-se a les noves estratègies militars, es van construir noves fortificacions que havien de complementar la muralla medieval. Es va imposar la fortificació amb baluards de traçat poligonal per tota la muralla. En el sector del Mercadal se'n van edificar cinc d'avançats al mur i una lluneta (o petit baluard) més allunyada. Es van fer fossats i es van terraplenar els murs. L'aparició de l'artilleria va obligar a abaixar l'alçada de les torres i fer-les més grans, per tal de deixar espai per encabir en bateria l'armament. Van quedar a la vista dotze de les divuit torres, a les quals s'hi va emplaçar un canó a cadascuna durant els setges napoleònics.

A finals del segle XIX, les muralles del Mercadal es van convertir en un dels principals obstacles pel creixement de la ciutat. Entre 1901 i 1936 es van enderrocar gradualment trams de la muralla i baluards que van deixar pas a l'actual avinguda. En un primer moment, es va deixar com a record una de les torres annexades a la muralla, la de Santa Clara, però finalment també va ser derruïda l'any 1958 amb motiu de la construcció de la Delegació d'Hisenda.

TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte