Saltar la navegaciˇMapa del webContactar el Museu per correu electr˛nic
Ajuntament de Girona
Museu d'Hist˛ria de Girona

CATAL└

ESPAĐOL

ENGLISH

FRANăAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Nou quadre de Jes˙s Portas al Museu d'Hist˛ria

El Museu d'Hist˛ria de la Ciutat de Girona acaba d'incorporar al seu fons permanent un quadre de Jes˙s Portas (Girona, 1917-1991). Emmarcat en la primera etapa de l'artista, es titula 'Girona des de Sant Daniel' i es pot veure exposat des d'aquesta setmana i durant tot l'estiu, fins a l'11 de setembre, a la sala El Celler.

Foto

L'Ajuntament de Girona acaba de comprar un nou quadre per al fons permanent del Museu d'Hist˛ria de la Ciutat de Girona. Es tracta de l'oli 'Girona des de Sant Daniel', de Jes˙s Portas (Girona, 1917-1991). ╔s un paisatge de la seva primera Ŕpoca que mostra l'influx directe del primer mestre de l'artista, Josep Aguilera.
Portas va iniciar la seva traject˛ria com a ilĚlustrador al diari 'La Vanguardia' i amb dos volums de xilografies gironines de Joan Amades (1947-1948). A partir dels anys quaranta del segle passat va exposar preferentment a Girona, sovint amb Isidre Vicens i Eduard Vila i FÓbrega, amb els quals formava el colĚlectiu Tres Pintors. Juntament amb aquests i altres artistes (E. Xargay, Fita, Torres Monsˇ) va participar tanmateix en el Grup Girona (1964-1972).

ExcelĚlent gravador i cartellista, tambÚ es va dedicar a la pintura mural, camp en el qual va treballar per a la Cambra de Comerš de Girona (1962) i l'Aeroport de Girona-Costa Brava (1967).

Va conrear el paisatge des d'un naturalisme despullat d'elements anecd˛tics. Portas concebia la pintura des d'un estructuralisme geomŔtric que perviu desprÚs d'aplicar la capa pict˛rica, tret que va accentuar en els retrats i, sobretot, en les natures mortes, aquestes darreres amb un to intimista. L'any 1966 viatja a Cuba, on pinta ambients populars, i triomfa a l'Havana precastrista grÓcies als seus retrats de gent benestant, fins al punt de ser conegut com 'el gran artista espa˝ol'.


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte