Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Girona inaugura la dignificació de la fossa comuna i la senyalització de l'antiga presó provincial

El municipi de Girona amb el suport del Memorial Democràtic dignifica la fossa comuna del cementiri vell de Girona i senyalitza l'antiga presó provincial al seminari diocesà.

Gràcies a la col·laboració entre el Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Girona per la recuperació de la memòria històrica i el seu patrimoni a la nostra ciutat.
A Girona, un cop acabada la Guerra Civil i iniciada la dictadura franquista, entre el 8 de març de 1939 i el gener de 1945 van ser afusellades davant les tàpies del cementiri de Girona més de mig miler de persones. Llevat d'escasses excepcions, les víctimes van ser enterrades a la fossa comuna del mateix cementiri. Procedents de totes les comarques gironines, i molt especialment de localitats rurals, els condemnats a mort foren víctimes de la repressió institucional desfermada pel règim franquista. L'altre espai memorial que es senyalitza és l'antiga presó provincial que entre 1939 i 1942 arribà a aplegar prop de 3.000 persones, la gran majoria havien estat jutjades pel sistema de sumaríssims d'urgència segons el Codi de Justícia Militar amb penes de 6 a 30 anys de reclusió, o bé amb l'execució. Aquesta presó es va emplaçar fins l'any 1942 al seminari diocesà i es calcula que l'any 1940 hi havia 2.145 homes. També s'hi van instal·lar les dones empresonades, tot i que aviat van ser traslladades al convent de les Adoratrius, a l'Eixample de Girona, esdevenint aquesta la presó central de dones. En aquest nou emplaçament, a la fi de 1940, la xifra era de 1.416 empresonades. A partir de l'any 1942 i fins el 1967 la presó d'homes fou instal·lada al convent de les monges clarisses de la població de Salt.


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte