Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

S'ha descobert un refugi antiaeri en una casa de Girona

Jaume Prat i Jordi Pericot han trobat un refugi particular a la part posterior d'una casa edificada als anys vint a les Pedreres.

Foto

El refugi de ca la Cecília es va excavar a la mateixa muntanya en forma de galeria de mina de 5, 33 m de llarg i 2, 20 m d'alçada màxima, amb una saleta per a 16 persones, es va construir amb rajol massís, disposava d'enllumenat elèctric i sortida d'emergència a través d'una xemeneia vertical que feia de punt de ventilació.
Durant els tres anys de guerra, l'habilitació i construcció de refugis antiaeris en domicilis particulars era el més corrent. Fins a finals de 1937, les autoritats gironines apostaren per la mesura més senzilla, ràpida i econòmica possible d'aixoplugar-se de les bombes, els refugis particulars en detriment dels col·lectius de nova planta. Durant el mes de juliol de 1937, la Junta de Defensa Passiva va publicar unes instruccions i el mes de novembre va posar a l'abast de la ciutadania mitjans tècnics per tal de controlar i supervisar les tasques. El barri vell, el carrer del Carme i les Pedreres eren algun llocs on es podia aprofitar els desnivells entre carrers, trams de les antigues muralles amagats darrera cases, antics carrers convertits en soterranis per la pujada de nivell de carrers principals, cases molt antigues amb parets mitgeres molt amples.
Cada cop que sonaven les sirenes d'alarma anunciant un possible bombardeig la majoria de famílies s'amagaven sota una simple volta d'escala, posant matalassos a les parets de l'habitació o sota la taula del menjador o del llit amb una pila de matalassos i mantes a sobre.


TORNAR

 

© 2019 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte