Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Una veu de l'exili. Les cartes del mestre Josep Vilalta (febrer 1939-abril 1941)

Dissabte 26 de setembre (11h), Salomó Marquès presentarà el llibre acompanyat d'Antònia Vilalta i de Juli Suárez

Foto

Continuen les activitats del cicle “Veus i imatges de l'exili al Museu d'Història de Girona”, iniciat l'any passat. La iniciativa pretén recuperar i difondre històries de vida i de lluita de les persones que ens han precedit i van viure les violències de la Guerra Civil i que van experimentar la terrible fractura causada per l'exili de 1939, que va ser el més gran de la història del nostre país.

Entre el gener i febrer de 1939, van anar a França 450.000 persones fugint de la guerra i de la repressió. El govern francès no els va reconèixer com a refugiats polítics, sinó com a emigrants, la majoria indocumentats. Sense papers, el seu destí eren els camps de concentració amb unes condicions pèssimes.

Entre els exiliats, hi havia un 10 % dels mestres d'ensenyament públic catalans, com el matrimoni Vilalta- Florensa.
El llibre és un recull epistolar, testimoni excepcional, de primera mà, de les penalitats i les tensions de tot tipus que varen patir els refugiats i refugiades republicans.
Us presentem les cartes que el mestre Josep Vilalta va escriure, des de l'exili a França (febrer de 1939- abril de 1941), a la seva esposa, la mestra Maria Florensa, que també era en terres franceses. Ell va estar reclòs en els camps de concentració de St. Cebrià i Gurs) i en els camps de treball de Saint Médard-en-Jalles, Fourtou i Moux. Ella va estar-se primer en una residència a Lourdes amb altres refugiats i, més tard, a Pau.

Gràcies a la generositat de la seva filla podem ara llegir aquests escrits del mestre Vilalta, al cap de 81 anys de l'exili de 1939.

La presentació anirà a càrrec de Salomó Marquès, que comptarà amb l'assistència d'Antònia Vilalta i l'acompanyament de Juli Suárez (La Guerrilla Comunicacional)

L'activitat és gratuïta amb capacitat limitada, degut a les circumstàncies sanitàries actuals i la necessitat de controlar l'aforament serà necessària la reserva prèvia [aquí]TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte