Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Juan Gris

Un dels líders del moviment cubista

Foto

Juan Gris José Victoriano González-Pérez, o com preferia anomenar-se, Juan Gris (Madrid, 1887 – Boulogne-sur-Seine, 1927) va ser un dels líders del moviment cubista. L'artista va arribar a París el 1906 amb 19 anys, després de passar per l'Escola d'Arts i Oficis de Madrid. Allà va conèixer el cercle pioner del cubisme, entre els que figuraven Pablo Picasso, Georges Braque, Guillaume Apollinaire, André Salmon i Max Jacob. Juan Gris va reformular el cubisme, i va arribar a una major puresa, harmonia i fonamentació teòrica.

Durant l'estiu de 1913 va coincidir amb Picasso, a Céret i allà va crear els papier collé i els collages que esdevindran la seva aportació personal i que desembocaran en el cubisme sintètic (1914-1918).

En els quadres i retrats de 1919 a 1927 les composicions van perdre rigidesa i van exhibir major espontaneïtat. El dogmatisme formal de les anteriors pintures es va relaxar i sense abandonar el cubisme van aparèixer alguns trets de lirisme. Va crear un mètode propi, en el qual va conciliar el paper de la imaginació amb les lleis estrictes de composició que va descobrint, amb rimes plàstiques i metàfores estètiques, una manera poètica de pintar.

Juan Gris va pintar el retrat que presentem mentre feia les escenografies per a dos ballets de Serguéi Diaguilev. A partir de 1921 les seves formes es tornen cada vegada més rodones, toves i líriques, perdent quasi tota la rigidesa de línies i angles. El dibuix mostra aquesta dualitat entre el naturalisme concís i l'afirmació cubista.

Retrat d'un ballarí dels Ballets de Diaghilev, 1921
Fotografia: Jordi Pui


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte