Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Eugenio Granell

Una obra molt bonica i màgica d'un artista surrealista molt compromès políticament amb una vida fascinant

Foto

Eugenio Granell (La Coruya, 1912–Madrid, 2001) va ser un artista capaç d'expressar-se en diferents llenguatges artístics. Va ser escriptor, escultor, músic i pintor amb una obra contundent i plenament emmarcada en el surrealisme.

A més va ser un home amb un gran compromís polític; integrant de les files del POUM, després de la Guerra Civil, va conèixer l'exili, que el va portar primer als camps de refugiats al sud de França i després a Santo Domingo, Guatemala, Puerto Rico i Nova York. No és fins al 1985 que retorna a Espanya per quedar-s'hi definitivament.

Va ser el contacte amb Breton a Santo Domingo el 1941 que va desencadenar la seva passió pels llenguatges del subconscient. Després, va conèixer Wifredo Lam i Benjamin Péret i Marcel Duchamp que van determinar el seu posicionament surrealista.

El surrealisme d'aquest pintor, tal com podeu veure en el dibuix del fons, està poblat d'estranyes figures mig humanes, mig animals, carregats de màgia i fantasia. És un univers gairebé primitiu, amb influències que van des de Picasso fins a Tanguy, passant per Miró i Roberto Matta. Ha estat un dels últims representants de la segona generació del surrealisme espanyol, un moviment que ell mateix va definir com una manera d'entendre la vida, sense precedents a la història, que té els seus pilars en la llibertat, la poesia i l'amor.


Parella jugant al diàbolo, 1944
Fotografia: Jordi Puig


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte