Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Josep Dalmau

Avui presentem un dibuix del reconegut galerista i també pintor, Josep Dalmau. Gràcies a la seva col·lecció que Rafael Santos Torroella va comprar, tenim obres molt importants

Foto

Josep Dalmau i Rafel (Manresa, 1867 – Barcelona 1937) va ser marxant, pintor i restaurador. Es va formar artísticament a Barcelona amb Joan Brull qui a més de donar-li l'estil pictòric, va aportar-li també una sensibilitat poètica simbolista-romàntica, aferrada a l'idealisme romàntic i l'esperit de llibertat creativa i introspecció.

Més tard va anar a París i a la Costa Blava on es va interessar per l'art d'avantguarda. Quan va tornar a Barcelona, la seva activitat com a pintor va esdevenir una mena d'entreteniment i la seva passió per l'art modern el va dur a inaugurar un establiment d'antiguitats, que amb el temps va incloure una sala d'exposicions i finalment es varen convertir en unes galeries pioneres de les avantguardes artístiques. Les Galeries Dalmau (1906-1930) van ser clau a l'hora d'introduir i difondre a Catalunya els nous corrents artístics i per promoure a l'exterior l'obra d'artistes catalans que assoliren renom internacional.

Les primeres obres de Josep Dalmau, sobretot retrats, es caracteritzen per les veladures, emboiraments i esfumats, abocant-los al misteri i a l'indefinit. Al seu retorn de París, la representació estarà més ben definida i serà més nítida, partint d'una paleta apujada. Josep Dalmau va tenir un paper clau en la promoció de l'art modern ja que va introduir Catalunya al món de l'avantguarda internacional.

Autoretrat, sense data
Fotografia: Jordi Puig


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte