Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Salvador Dalí

Tal dia com avui de 1904 naixia un dels artistes més rellevants del segle XX

Foto

Salvador Dalí Domènech (Figueres, 1904-1989) va descobrir l'impressionisme de la mà de Ramon Pichot i va rebre la seva primera formació artística amb Juan Núñez, a la seva ciutat natal.

El 1922 va viatjar a Madrid per formar-se a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando on va conèixer Pepín Bello, Luis Buñuel, Federico García Lorca i Maruja Mallo, entre d'altres. Al Museu del Prado va admirar les obres de Velázquez, Goya i el Bosch. En aquests anys, tal com mostra l'obra que us presentem, Dalí es va aproximar al cubisme i al futurisme, i a l'estil de Rafael Barradas.

El 1926 va viatjar per primera vegada a París on va conèixer Picasso i va visitar el Museu del Louvre. El 1929 va tornar a París i a través de Joan Miró va entrar en contacte amb els surrealistes, encapçalat per André Breton. Aquell any també va conèixer Gala, que a partir de llavors es va convertir en la seva companya i musa.

El 1940 es va traslladar a Estats Units on va viure fins el 1948, que va tornar a Espanya per instal·lar-se a Portlligat.

Dalí va aconseguir un estil molt personal, un llenguatge i una forma d'expressió propis, barreja d'avantguarda i tradició, amb una tècnica perfecte, un detallisme minuciós i un meravellós contingut imaginatiu. La seva creativitat també el va dur a treballar el cinema, l'escultura, l'escriptura i el disseny.

Nois en blau, c. 1922-1923
Fotografia: Jordi Puig


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte