Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Avui fa 75 anys de l'alliberament de Mauthausen

El 5 de maig de 1945 s'alliberava Mauthausen, un dels camps que l'horror nazi havia aixecat en territori austríac.

Foto

Un total de 4427 republicans espanyols hi varen morir, en condicions tristíssimes i inhumanes.
Alguns eren de Girona; es deien Josep Bartra Canet, Modesto Canet, Àngel Codina Martínez, Jose Dolovardes, Artur Gallego Sànchez, Joan Gasau Pou, Fidel Malla Franch, Francesc Massa, Josep Ribas Llinàs, Lluís Roca Sureda, Rafel Laborda Salazar, Gaietà Sànchez Tocalon, Jaume Soler Juanals, Gregori Verdaguer Dorca, Joan Vila Bataller i Eliseu Vidal Culubret.

El gener de 2018 el Museu d'Història de Girona es feia càrrec de la col·locació de llambordes Stolpersteine que fan memòria dels seus noms i de les seves vides. Són obra de l'escultor alemany Gunter Demnig, i estan ubicades al Jardí de la Infància, just entre la porta d'entrada al Refugi antiaeri i l'escultura de Miquel Blay “Contra l'Invasor.”

Les llambordes són allà per ajudar a no oblidar: els noms, deia Jacques Derrida, són la única oportunitat que té la memòria.

Avui, 75 anys després d'aquell alliberament, des del Museu reivindiquem la memòria, i continuem la tasca de rescatar, estudiar i difondre les històries de vida que ens han forjat i que ens fan ser allò que som: Memòria, Història, Ciutat. Vida.


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte