Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Leandro Mbomio

Artista equatoguineà al que anomenaven el "Picasso africà"

Foto

Leando Mbomio Nsue (Evinayong, Guinea Equatorial - 1938 - Bata, Guinea Equatorial, 2012) artista africà que va néixer al cor selvàtic de la província de Evinayong, de Guinea Equatorial, llavors colònia espanyola.
Durant la seva infància ja va demostrar una sensibilitat desbordant, creant figuretes de fang i terracota plenes d'expressivitat i formes abstractes. El 1960 va obtenir una beca per cursar estudis a l'Escola d’Arts i Oficis de Bata, i, més tard, va anar a Madrid a estudiar a la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

Es va establir, primer a Madrid i després a Barcelona, on va obrir el seu taller i on va rebre el nom d'el Picasso africà.
Exiliat durant la dictadura de Francisco Macías, va liderar el Front Anti-Macías (FAM). Va tornar a Guinea Equatorial després del cop d'estat de 1979 i va ocupar diversos càrrecs polítics al govern del President Teodoro Obiang. Es va convertir en un ambaixador de la cultura equatoguinenana i africana arreu del món.

L'escultura de Leandro Mbomio recull els intercanvis entre art africà i occidental, i aconsegueix realitzar unes obres molt singulars. Les apostes volumètriques explícites en el cubisme troben el seu tronc natural en l'ancestral art africà. L'artista va utilitzar l'art amb una intenció cultural integradora entre els dos països. El seu art desprèn saviesa.

Mina ya nnom, 1976
Fotografia: Jordi Puig


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte