Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Esteban Francés

Un surrealista nascut a Portbou, com Santos Torroella, que en aquest dibuix recrea el món de la seva infància amb cert estil simbolista

Foto

Esteban Francés (Portbou, Girona, 1913 – Deià, Mallorca, 1976) va ser un pintor surrealista espanyol format a Barcelona. L'ambient artístic de la ciutat va apropar a Francés als plantejaments d'avantguarda, i la seva relació amb Remedios Varo el va dur cap al moviment surrealista. El 1936 va participar a l'exposició Logicofobista, la mostra col·lectiva més important del surrealisme espanyol. L'any següent, amb l'esclat de la Guerra Civil, es va exiliar a París, on es va integrar al grup dels surrealistes i va esdevenir un dels representants del que André Breton anomenava automatisme absolut.

La segona guerra europea el va portar el 1940, a Mèxic, on va realitzar obres amb un vigor i un colorit nou gràcies a la cultura mexicana i la seva rica tradició ancestral. Dos anys després va establir la seva residència definitiva a Nova York. Distanciat del surrealisme, es va negar a acceptar l'expressionisme abstracte i va abandonar la pintura.

Llavors va entrar en contacte amb el coreògraf rus George Balanchine, amb qui va col·laborar al llarg d'una vintena d'anys en les escenografies dels seus ballets.

Al seu retorn a Espanya es va establir a Deià, on va reprendre la pintura de cavallet als anys 70 i on va començar una producció artística variada tant en dibuixos, com en poesies i collages.

El dibuix que us presentem d'aquests darrers anys, recrea el món de la seva infància amb cert estil simbolista.

Nen sobrevolant la seva mare, 1970-1971
Fotografia: J. Puig


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte