Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Ángeles Santos Torroella

En aquests moments que moltes famílies no han pogut acomiadar-se de persones estimades i han de fer un dol complicat i estrany

Foto

Ángeles Santos Torroella (Portbou, 1911 – Madrid, 2013) va ser una artista precoç, que amb 18 anys pintava obsessivament, aconseguia tenir el reconeixement unànime de Valladolid i a Madrid entrava en contacte amb els ambients d'avantguarda i amb la Generació del 27. L'Ángeles Santos jove va adoptar un estil molt propi, obscur, místic i crític, entre el surrealisme, el realisme màgic i l’expressionisme. En les seves obres es barregen somnis, imatges realistes, escenes quotidianes i figures desdibuixades.

La Nena morta, de 1930, és una pintura tenebrosa, inquietant i misteriosa, pròpia de l’expressionisme bàrbar i dramàtic.

El seu afany desenfrenat per pintar i les seves ànsies de llibertat es van truncar de cop , quan la pintora va entrar en una crisi personal que portarà a la seva família a tancar-la en un sanatori. Des d'aquell moment alguna cosa es va trencar en el seu interior i ni Ángeles ni la seva pintura varen tornar a ser les mateixes.

Més tard, es va traslladar a Barcelona on va conèixer Emili Grau Sala, i Ángeles va adoptar un llenguatge pictòric molt més plaent, dolç i tradicional, pintant paisatges i retrats familiars. No va tornar mai a fer aquell traç obscur i genial de la primera època.

La nena morta, 1930
Fotografia: J. Puig


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte