Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Aurora Bertrana, Cultura i República

El 14 d'abril de 1931 va ser proclamada la II República a l'Estat espanyol. Aquells varen ser uns temps esplèndids per la societat i per la cultura catalanes, i una de les persones que hi varen contribuir de manera més efectiva fou la gironina Aurora Bertrana, escriptora, músic i política.

Foto

Ella va desplegar una intensa activitat política i social durant la República. Liberal per tarannà, amb una perspectiva enriquida per les estades a l'estranger i representant del feminisme “ben entès” del moment (que defensava la igualtat de les dones sense transgredir els principis tradicionals), va presidir el Lyceum Club de Barcelona, s'integrà en diverses entitats (la Lliga Femenina Catalana per la Pau i la Llibertat, el Front Únic Femení Esquerrista de Catalunya o la Unió Femenina Franco-Catalana) i va aportar el primer nom de dona a la llista d'ERC per Barcelona en les primeres eleccions amb sufragi femení del país (1931).

Va escriure: Gràcies a la República, els homes i les dones espanyoles comencen a gaudir d'una llibertat positiva, embriagadora. «Embriagadora». Aquest és el mot que més li escau a casa nostra. «Ja som lliures!» «Ja som lliures!», escrivia un diari català, amb lletres de tamany considerable. [...] [E]n un país on hom ho ha estat tan poc de lliure, és clar, aquest nèctar diví (perdoneu la vella imatge) havia de pujar-nos al cap. (“Llibertat», Evolució, n. 17 (24-X-1931)
El 2017, el MHG li va dedicar una exposició, juntament amb el seu pare, l'escriptor Prudenci Bertrana. Des de llavors, ha estat un dels símbols de la incorporació de la perspectiva de gènere als relats narratius del Museu.

Avui, en fem memòria i reivindiquem la seva figura, la seva imatge lliure i la seva tasca immensa per a la cultura i per a la vida de la ciutat i del país.


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte