Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Rafael Barradas

Avui us presentem una obra Del Pacífic a la Porta d'Atocha, de l'any 1918, que mostra una ciutat que vibra i està en constant moviment. Com ben aviat, ho tornaran a ser.

Foto

El pintor uruguaià Rafael Barradas (Montevideo, 1890-1929) va viatjar a Europa l'any 1913, on va conèixer les primeres avantguardes, que li seran claus per a la seva producció posterior. Un cop s'estableix a Barcelona, Barradas promou un nou corrent artístic d'avantguarda conegut com a vibracionisme,un concepte estètic que mira el futurisme, el simultaneïsme i el cubisme. La trobada de Rafael Barradas amb el pintor Torres García i amb el poeta Joan Salvat-Papasseit va ser un element clau per al desenvolupament del vibracionisme al llarg dels anys 1917 i 1920, moment en el que exposa a les Galeries Dalmau.

L'obra De Pacífic a Porta d'Atocha(1918) és el paradigma de l'estètica vibracionista. Barradas vol reflectir l'ebullició habitual de la ciutat moderna i el dinamisme de la vida. El pintor juga amb el moviment del color, el soroll i la llum. La ciutat vibra i està en constant moviment. El vibracionisme constitueix una de les etapes artístiques més reconegudes de la trajectòria d'aquest pintor.

De Pacífic a Porta d'Atocha, 1918
Footgrafia: Jordi Puig


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte