Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Fons Santos Torroella: Maruja Mallo

Després de conèixer la notícia que els Jocs Olímpics de Japó 2020, s'han posposat per l'any vinent arran de la situació del COVID-19, us presentem l'obra Homenatge als Jocs de 1936, de Maruja Mallo, del 1945

Foto

Maruja Mallo (Viveiro, Lugo, 1902- Madrid, 1995) va ser una dona excèntrica, transgressora i amant de la llibertat. Artista apassionada, atrevida i innovadora, va ser una de les figures més representatives de la Generació del 27 i una de les grans exponents internacionals del surrealisme figuratiu, moviment que coneix quan viatja a París, el 1932.
Mallo va formar part del grup de dones pensadores i artistes Las Sinsombrero, que es desprenien simbòlicament d'aquesta peça tan lligada als convencionalismes de l'època, per rebel·lar-se de tot lligam social.
Amb l'esclat de la Guerra Civil, compromesa amb la República, decideix exiliar-se primer a Argentina i, més tard, a Nova York, fins el 1962 que torna a Espanya.
La seva obra passa per diferents etapes creatives: una de colorista als anys 20 amb temàtiques màgiques i cosmopolites; una altra d'ombrívola, apagada i més caòtica als anys 30; i més tard va recuperant l'equilibri i l'harmonia geomètrica incorporant elements d'una gran potència figurativa.
En aquesta obra Homenatge als Jocs de 1936, la pintora rendeix culte a l'esport com a símbol de dinamisme modern. Treballa la figura humana, el moviment, les proporcions matemàtiques i els esquemes geomètrics, o com ella els anomenava "traçats harmònics".

Homenatge als Jocs, 1936
Fotografia: Jordi Puig


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte