Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Dia Nacional de l'Exili i la Deportació

Dissabte 8 de febrer, tindran lloc els actes de commemoració del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació, al Coll de Lli (La Vajol) i al MUME, a la Jonquera

Foto

L'any 2017 la Generalitat de Catalunya va instituir el 5 de febrer com el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, data en què es commemora que els màxims representants de les institucions republicanes --el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys; el president del Govern Basc, José Antonio de Aguirre; el president de la República espanyola, Manuel Azaña, el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio--, van fugir de l’ofensiva franquista pel coll de Lli (la Vajol), camí de les Illes, juntament amb centenars de civils, com el poeta Pere Quart o l’escriptora Mercè Rodoreda, i militars, la major part dels quals no van tornar mai més a casa seva.

D'altra banda, per la Jonquera i el Pertús hi van passar 220.000 persones en el camí a l’exili, quasi la meitat de totes les persones refugiades. De fet, la majoria de fotografies que testimonien aquest èxode es van prendre en aquest punt. A la Jonquera, a més, s’ubica el principal espai de memòria dedicat a l’exili republicà: el Museu Memorial de l'Exili (MUME).

S'han programat diverses activitats i disposeu d'un servei d'autocar gratuït des de Girona, cal fer reserva de la plaça.

[Consulteu la programació i feu la vostra inscripció]


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte