Saltar la navegaciˇMapa del webContactar el Museu per correu electr˛nic
Ajuntament de Girona
Museu d'Hist˛ria de Girona

CATAL└

ESPAĐOL

ENGLISH

FRANăAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

El retrat de Raimunda Nouvilas de PagŔs, destacada hero´na de Santa BÓrbara s'incorpora al fons

Fou comandanta de la segona esquadra de la Companyia de la Concepciˇ, que tenia encomanada la tasca d'assistir els baluards de Figuerola i de la Santa Creu i el pany de muralla que els separava.

Foto

Ja es pot visitar a l'antic celler del museu aquesta pintura a l'oli grÓcies al conveni signat amb les senyores EugŔnia i Carme de PagŔs BergÚs.
La Companyia de Santa BÓrbara neix el 20 de juny de 1808, durant l'assalt de l'exŔrcit francŔs al baluard de Santa Clara, quan grups de dones assisteixen els defensors portant menjar, aigua, municions... socorrent i recollint ferits per dur-los als hospitals. Segons l'historiador Josep Grahit, les mateixes protagonistes s'adrešaran al general ┴varez de Castro per tal de constituir un cos organitzat integrat per unes 200 dones con 4 Comandantas; habrÓ ademÓs 8 Sargentinas, y 8 Esquadristas. Les integrants de la Companyia s'identificaven amb un una cinta vermella al braš esquerra i es van repartir pels diversos baluards i muralles de la ciutat.
Les ja convertides en Hero´nes de Santa BÓrbara esdevindran tema important amb el ressorgiment de la pintura d'hist˛ria a mitjan segle XIX, tant per ilĚlustrar episodis de la guerra del FrancŔs- especialment els Setges de Girona- com en l'aspecte de retratar aquelles dones que havien sobreviscut. Ramon MartÝ Alsina hi dedicarÓ dues obres, Les hero´nes de Girona i La Companyia de Santa BÓrbara, a mÚs de fer-les presents tant en la seva obra El gran dia de Girona com en els diferents esbossos i dibuixos preparatoris. TambÚ es realitzaran retrats de les protagonistes dels fets, com Maria └ngela Bivern o Raimunda Nouvilas, el retrat de la qual presentem.


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte