Saltar la navegacióMapa del webContactar el Museu per correu electrònic
Ajuntament de Girona
Museu d'Història de Girona

CATALÀ

ESPAÑOL

ENGLISH

FRANÇAIS

Us trobeu a :  Inici  >  Novetats

Novetats

Commemoració 75è aniversari acabament de la Guerra Civil

Destaquem la visita comentada al refugi antiaeri i un recorregut des de Girona fins a Elna, passant per la Jonquera (22 de març) amb col·laboració amb el MUME.

Foto

El 4 de febrer de 1939, la IV Divisió de Navarra i tropes legionàries de l'exèrcit franquista van ocupar la ciutat. Mentre Girona començava a viure sota el jou imposat per la dictadura, a les comarques frontereres amb França el que quedava de l’Exèrcit Popular de la República encara oferia resistència a l'avanç franquista. Calia protegir l'evacuació de centenars de milers de persones fins a la ratlla de la frontera. Finalment, la caiguda de Figueres el 8 de febrer indicava que l'ocupació total del Principat era inevitable. Efectivament, dos dies després les tropes franquistes arribaven a la Jonquera- el Pertús i altres punts fronterers, i les autoritats franceses decidien cloure la frontera. El 13 de febrer és la data en què es va donar per acabada la guerra a Catalunya.

Des de fa anys treballem en la recuperació de la memòria històrica i el seu patrimoni, amb la recuperació del refugi antiaeri del jardí de la Infància, que es pot visitar com una extensió del MHG. Ja tenim a la venda el DVD Amagats sota terra, que recull, una trentena d'entrevistes a gironins i gironines que tenien entre 4 i 21 anys durant aquells anys. I col·laborem amb el Museu de l'Exili de la Jonquera (MUME) amb un itinerari guiat Girona- la Jonquera- Elna, que tindrà lloc el dissabte 22 de març, el trajecte que emularà el que milers de ciutadans van haver d'emprendre obligats, fa setanta-cinc anys.


TORNAR

 

© 2020 Ajuntament de Girona  |  horaris i tarifes  |  mapa del web  |  avís legal  |  contacte