CatalàEspañolEnglishFrançais
Inici Exposicions Temporals

Maternitats. Una mirada diversa Exposició temporal

Introducció

Sílvia Planas Marcé

mare, mère, mother, madre, ama, nai, mater...
matèria, terra, terres, brunes, roges...
matriu, ventre, rebre, acollir, incloure...
rebutjar, decidir...

Mares, totes. Mares, plenes. Mares, No.

Aquesta exposició acull les diferents maternitats que transiten per les nostres col·leccions. És un convit a mirar-les i a pensar-les totes: les divinitzades, les carnals, les sacrificades, les somiades, les empoderades, les sofrents, les desitjades i les rebutjades.

La història les diu. Les marca, a voltes amb tendresa i pulcritud, altres vegades amb aquella determinació patriarcal que s'apropia de la fertilitat i de la sexualitat de les dones i les fa ser mares, i les deixa sense ser res més, i imposa una idea, una imatge, un destí. L'art les retrata. Les dibuixa resseguint les traces del passat i les acota a les pautes de la societat. Al capdavall, l'art és mirall, però també és miratge.

Mares divines, com els fruits del seu ventre. Mares amants, donant la vida i fonent-se d'amor. Mares lluitant contra destins imposats, definits, absoluts, absurds, incerts. Mares dolents, amb el cor esquinçat i el cos estripat. Mares desitjoses, somiant de ser-ho. Mares desitjades, esquemes il·lusionats. No Mares decidint, obrint camins de llibertat per al cos i per a l'ànima.

Són elles, i són presents al llarg de tota la història, de totes les històries. També en la història de les obres del Museu.

Organització
Museu d'Història de Girona

Direcció
Sílvia Planas Marcé

Comissariat
Fanny Estela Peña i Sílvia Planas Marcé

Disseny museogràfic i direcció de muntatge
El vol, estudi creatiu

Del 26 de març al 19 de juny de 2022. Sala d'exposicions del MHG.

Entrada gratuïta.