CatalàEspañolEnglishFrançais
Inici Exposicions Temporals

Les coses que foren Exposició temporal

Introducció: Les coses que foren

Sílvia Planas Marcé

L'existència humana és pura existència condicionada. I seria impossible sense les coses (Hannah Arendt)

Què diuen, què amaguen, què simbolitzen, els objectes del museu? Com parlen del passat de la ciutat? De què i de qui fan de símbols? Com diuen i com perceben Girona, les diverses llengües que l'habiten?

Aquesta exposició explica, a través d'objectes destacats i curiosos, històries de la ciutat, del seu patrimoni i de la seva gent. D'un àngel sense cap fins a un conjunt d'estris de ceràmica del segle XVIII, passant pel reliquiari de Sant Narcís, el retrat d'una "Bàrbara", una taula d'inspecció ginecològica d'inicis de segle XX, les rajoles amb l'escut d'una dama medieval, un bombo per a sortejar temes d'examen, l'ordidor de la Grober, l'acordió que acompanyava els gegants, una càmera fotogràfica dels anys 60, un ventall de seda pintada, una obra d'art conceptual o el retrat irreal d'una gitana morta.

Els objectes narren històries, preserven records, i mantenen diàlegs entre ells i amb el passat. Parlen de coses i de gent que el temps ha amagat i que la memòria ha arraconat. Una relectura amb perspectives diverses crea nous relats que, des dels marges de la història convencional, posen de relleu algunes petites grans qüestions que han anat construint Girona.

Tots aquests elements tenen valor patrimonial i tots suggereixen històries. Algunes son verídiques, d'altres, només imaginades; totes, versemblants. Perquè són fruit de les reflexions de qui ha mirat els objectes tenint en compte els temps, els espais i les vides que els envolten.

L'exposició proposa un recorregut per les històries de la història de Girona i convida a exercir, manllevant-li l'expressió a Carles Rahola, el sentiment de noble curiositat per les coses que foren.

Organització
Museu d'Història de Girona

Direcció i comissariat
Sílvia Planas Marcé

Coordinació
Xesca Jiménez Sorroche

Projecte museogràfic i producció
Ambdues SC

Del 19 de juny de 2021 al 16 de gener de 2022. Sala d'exposicions del MHG.

Entrada gratuïta.