L’Ajuntament de Girona llança la campanya “Més treballadores, menys reconegudes” de cara a la celebració del 8 de març
dimarts 7 de març de 2023 | Societat
L’objectiu de la iniciativa és reconèixer la diversitat de feines, tan remunerades com no, que fan les dones
L’Ajuntament de Girona ha llançat la campanya “Més treballadores, menys reconegudes” de cara a la celebració del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora. La iniciativa té per objectiu reconèixer la diversitat de feines, tan remunerades com no, que fan les dones a través de diferents missatges publicats en cartells repartits per la ciutat.
Es proposa visibilitzar el repartiment i l’organització dels temps vitals i de treball, per reflexionar sobre la concepció del treball. “Més treballadores i menys reconegudes” mostra els biaixos de gènere entre la feina a dins la llar i la feina a fora, amb la seva conseqüent representació social. Segons dades de l’enquesta sobre qüestions de gènere del Centre d’Estudis d’Opinió del 2019, les dones dediquen 22,5 hores a les tasques de la llar davant les 12,7 dels homes.
Alhora s’evidencia com històricament s’ha relegat a les dones el treball reproductiu, pertinent a l’àmbit privat, alhora que se les ha allunyat del treball productiu, vinculat a l’àmbit públic. En aquest sentit, el 54,2% de les dones ha fet canvis professionals per a la cura de criatures, davant el 21,4% dels homes, segons la mateixa enquesta citada. A més, el 51,5% de les dones ha deixat d'anar a la feina per cuidar de forma puntual persones dependents, davant el 14,3% dels homes, i el 48,2% de les dones busca una feina a temps parcial per tenir cura de les criatures o persones malaltes, davant el 21,9% dels homes.
Una cinquantena d’activitats
Pel que fa a les activitats programades per celebrar el Dia de la Dona Treballadora, aquest dimecres 8 de març, a les 12 h, tindrà lloc l’acte institucional a l’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona amb la participació de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, i la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral. També es farà una intervenció artística participativa a l’espai públic amb el col·lectiu La Noia del Monyo, per tal de posar en relleu els rols de gènere i trencar amb la divisió sexual del treball.
A més a més, al llarg de tot el mes de març s’han organitzat una cinquantena d’activitats a la ciutat amb l’objectiu de reconèixer el paper de les dones al llarg de la història i les seves lluites en pro d’una societat diversa i equitativa. Les propostes van encarades tant al públic adult com infantil i juvenil, i engloben diferents tipologies: conferències, jocs, literatura, ball, espectacles i cinema.
Els estereotips de gènere, a les aules
D’altra banda, 70 alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) del Servei Municipal d’Ocupació (SMO) participaran en un taller per adquirir eines i recursos per reaccionar davant els estereotips de gènere i per escollir el seu futur laboral o formatiu sense biaixos de gènere. “Aprendre a reaccionar davant estereotips de gènere” estarà dinamitzat per la psicòloga especialitzada en recursos humans, Soraya Martínez Muñoz, i compta amb la col·laboració de l’entitat social sense ànim de lucre ENGINY-era.
El taller pretén aportar a les persones joves les eines clau per promoure la igualtat i eliminar els estereotips de gènere relacionats amb les tasques domèstiques, i estimular les seves eleccions formatives i professionals des d'una mirada d'igualtat pel que fa a condicions i a oportunitats.
El PTT és una modalitat de programes de formació i inserció adreçada a joves majors de 16 anys i menors de 21 anys, que no disposen del graduat en ESO. Actualment, 70 joves participen en les especialitats professionals d'auxiliar de construcció (5,88% dones i 94,12% homes); auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic (50% dones i homes); auxiliar d'hostaleria (46,66% dones i 53,34% homes); auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions elèctriques (100% homes), i, finalment, auxiliar de muntatges d'instal·lacions, electricitat, aigua i gas (13,34% dones i 86,66% homes).