Actualitat

Foto: Ajuntament de Girona

L’Ajuntament de Girona adquireix els cartells de les Fires de Sant Narcís 1908 i 1919

dijous 2 de juny de 2022 | Cultura

El consistori va comprar les dues peces a la casa de subhastes Soler y Llach i amplia així fins a set els cartells de les fires dels inicis del segle XX

El Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona va adquirir durant el passat mes d’abril dos cartells de les edicions del 1908 i 1919 de les Fires de Sant Narcís. El consistori va dur a terme la compra de les dues peces a la casa de subhastes Soler y Llach, fins ara propietària dels cartells.

Pel que fa al cartell més antic, el del 1908, és una part de l’edició sencera de les Fires d’aquell mateix any i, tot i comptar amb un bon estat de conservació, hi ha algunes marques de doblecs i taques. L’Arxiu completa així el cartell de les Fires del 1908 ja que conservava el fragment inferior de la peca, sense imatges ni títol però amb indicació de la impremta i l’any d’impressió: Imp. y Librería de D. Torres, 1908.

Per altra banda, el cartell del 1919 compta amb una escena figurativa, on es veu una dona i dos infants observant les joguines que els ensenya un venedor ambulant, envoltats d’altres homes i dones, pintada per l’autor valencià Josep Montgrell i Torrent. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, explica que “la compra dels dos cartells no ha sigut fàcil, però demostra la feina constant i ambiciosa que es fa tot l’any des de l’Arxiu Municipal, i que queda recollida en la memòria. Vull destacar el valor històric dels dos cartells, de més de cent anys cadascun, i que ens permet recuperar una part de la nostra memòria històrica en la seva vessant més lúdica i popular”.

Les dues peces aquest mes d’abril amplien fins a set el nombre de cartells de les Fires de Sant Narcís de començaments del segle XX de l’Arxiu Municipal. Abans de l’adquisició dels dos últims, l’Ajuntament comptava amb els cartells de les edicions del 1912, 1913, 1914, 1916 i 1920. La peça del 2019 és l’única de totes elles que compta amb una escena dibuixada, la resta només té l’escut de la ciutat de Girona com a element gràfic i estan composats d’elements textuals.

La compra dels dos cartells ha costat 4.067,93 € i s’afegeixen a la col·lecció dels cartells de Fires i festes de Sant Narcís. L’Ajuntament té gairebé la totalitat dels cartells posteriors a la Guerra Civil Espanyola, però tenen poques peces del primer terç de segle.

La presentació dels dos cartells s’ha portat a terme aquest matí juntament amb el balanç de les actuacions efectuades durant el 2021 per part de l’SGDAP. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el cap de l’SGDAP, Joan Boadas; el cap de la Secció de Gestió Documental i Arxiu del consistori, Lluís-Esteve Casellas; el cap de la Secció de Documentació Fotogràfica i Audiovisual, David Iglésias, i la tècnica de l’Arxiu Històric, Anna Gironella han estat presents a l’acte.

Tots els podcasts Escoltar ara