Actualitat

Foto: iStock - Metges de Catalunya

Metges de Catalunya crida el personal d’atenciˇ primÓria a prioritzar les consultes clÝniques davant les peticions de baixa per COVID-19

divendres 14 de gener de 2022 | Salut

El sindicat demana instaurar excepcionalment la declaraciˇ autoresponsable per alliberar els professionals dels trÓmits administratius.

Metges de Catalunya fa una crida urgent al personal facultatiu de la xarxa d’atenciˇ primÓria perquŔ prioritzi en les seves agendes les consultes de valor clÝnic i no burocrÓtic, davant l’allau de peticions de baixes laborals per COVID-19 que estan desbordant a hores d’ara els centres de salut. De fet, aquest dilluns hi havia 123.406 solĚlicituds obertes, segons dades del Departament de Salut.

El sindicat demana al colĚlectiu que atengui preferentment els pacients citats en les agendes i els malalts amb COVID-19, i posposi la gestiˇ de les baixes fins a la conclusiˇ de les visites, sempre que sigui possible i sense sobrepassar la jornada laboral establerta. En cas contrari, aconsella als professionals que traslladin les consultes no resoltes i les baixes laborals pendents a les direccions dels equips d’atenciˇ primÓria perquŔ es reprogramin.

D’altra banda, i en l’actual context pandŔmic amb una alta incidŔncia de contagis causats per la variant dominant ˛micron, l’organitzaciˇ insta les administracions a establir mesures extraordinÓries per alliberar temporalment el colĚlectiu mŔdic dels trÓmits administratius derivats de la validaciˇ de les baixes laborals, a fi de no bloquejar la seva capacitat assistencial. En aquest sentit, advoca per instaurar, de manera extraordinÓria, la declaraciˇ autoresponsable, mitjanšant la qual la persona afectada per COVID-19 podria tramitar la baixa laboral directament amb la seva empresa, sense necessitat d’utilitzar els recursos sanitaris.

Pel que fa a l’anunci que ha fet aquest dimecres la secretÓria del Departament de Salut, Meritxell Masˇ, sobre la posada en marxa d’un mecanisme per automatitzar l’“alta diferida” al cap de set dies de tramitar la baixa laboral per COVID-19, el sindicat assegura que la mesura no resoldrÓ el colĚlapse de les consultes, ja que continuarÓ sent el personal facultatiu qui haurÓ de supervisar i autoritzar abans les baixes, reduint-se considerablement el temps assistencial de quŔ disposa per atendre els seus pacients. A mÚs, adverteix que les incidŔncies derivades d’aquest nou sistema hauran de ser recondu´des des de la mateixa atenciˇ primÓria i, per tant, s’afegiran a la cÓrrega de treball dels centres.

Tots els podcasts Escoltar ara