Actualitat

Foto: Captura Ajuntament de Girona

L’Ajuntament de Girona adquireix les gravacions de diverses entrevistes pel seu valor com a testimoni oral del nostre temps

dimarts 30 de novembre de 2021 | Societat

Es tracta d’un total de 36 peces de vídeo protagonitzades per persones rellevants de la vida social i cultural catalana i vinculades amb la ciutat de Girona.

L’Ajuntament de Girona, a través del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), ha adquirit la gravació d’un total de 36 entrevistes pel seu valor com a testimoni oral del nostre temps. Es tracta d’un conjunt de peces de vídeo protagonitzades per persones rellevants de la vida social i cultural catalana, i que tenen una vinculació més o menys estreta amb la ciutat de Girona. Aquestes entrevistes se sumen a les 11 que ja formaven part del recurs web del CRDI “Testimonis d’un temps”, que té com a objectiu preservar la memòria oral de la ciutat de Girona i la seva relació amb la societat del país.

La iniciativa va arrencar l’any 2008, quan el CRDI va encarregar a la productora de Joan Roura, Kinema Girona Produccions, la realització d’un seguit d’entrevistes en vídeo a persones que podien aportar, amb els records de la seva vida, un testimoni d’interès sobre la societat gironina i catalana del darrer segle. En aquell moment, les gravacions van comptar amb la col·laboració de l’historiador i periodista gironí Xavier Carmaniu, qui va realitzar les preguntes. Algunes de les persones entrevistades ja no hi són, com Josep Tarrés, Pompeu Pascual i Joan Ribas, que han mort durant el darrer any. Són declaracions de Guillem Terribas.

Ara, el CRDI ha fet una nova adquisició d’entrevistes amb la voluntat de mantenir i ampliar el recurs de testimonis orals. La producció de les peces ha anat una vegada més a càrrec de Joan Roura, mentre que la conducció de les entrevistes l’ha fet el llibreter i activista cultural català Guillem Terribas. El conjunt de vídeos es va enregistrar entre els anys 2016 i 2020, i les entrevistes es van fer a personalitats destacades de diversos àmbits de la cultura i la societat, com la literatura, el teatre, la música, la gastronomia o el cinema. Ho explica Guillem Terribas.

Concretament, participen a les entrevistes: Carles Arbusé, Marc Artigau, Mar Bosch, Maria Àngels Buisac, Isa Campo, Mita Casacuberta, Cristina Cervià, Pere Codina, Pere Cornellà, Quim Corominas, Miquel Fañanàs, Lluïsa Ferrer, Nito Figueras, Josep Maria Fonalleras, Salvador Garcia-Arbós, Martí Gironell, Josep Lagares, Sergi López, Enric Matarrodona, Joan Mateu, Carles Monguilod, Rafel Nadal, Carla Nieto, Vicenç Pagès, Martí Peraferrer, Ester Pujol, Antonio Ramírez, Llucia Ramis, Dolors Reig, Joan Ribas, Isabel Rocatti, Miquel Ruiz, Susanna del Saz, Màrius Serra, Miquel Sunyer i Dolors Vidal.

Tot el material audiovisual s’ha publicat al canal de Youtube del CRDI i es pot consultar també des del web del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona. Les entrevistes estan organitzades en dos blocs, el primer dels quals correspon a les gravacions realitzades entre el 2008 i el 2009; mentre que el segon conté les 36 entrevistes fetes entre el 2016 i el 2020. Les peces també es poden consultar conjuntament per ordre alfabètic.

Tall de veu_Guillem Terribas_origen

Tall de veu_Guillem Terribas_durada

Tots els podcasts Escoltar ara