Actualitat

Foto: Pexels

Un 40% de dones assegura haver patit “violència obstètrica” en el moment del part

divendres 30 de juliol de 2021 | Salut

Els metges no estan d’acord amb l’ús d’aquest concepte, però demanen anar al fons de la qüestió per evitar aquest tipus de violència.

Medicació excessiva durant el part, mal tracte per part del personal sanitari, tactes vaginals freqüents o cesàries no justificades mèdicament són alguns dels exemples del que es considera “violència obstètrica, un concepte que es preveu incloure en la reforma plantejada pel Ministeri d’Igualtat del govern espanyol de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. Un concepte que ha generat “rebuig” entre part del col·lectiu sanitari, perquè suggereix intencionalitat, però que des de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya veuen necessari reconèixer per evitar un tipus de violència que té conseqüències greus per la salut de les dones, però també pel personal sanitari.

Josep Vilaplana, president del Col·legi de Metges de Girona, exposa que s’ha de treballar plegats per reduir o eliminar del tot aquest tipus de violència que afecta entre un 40 i un 50% de dones.

Els metges reben "amb preocupació" que es pugui assimilar jurídicament la violència obstètrica amb la de gènere i criminalitzar professionals. En aquesta línia, el doctor Vilaplana recorda que ja hi ha mecanismes previstos en casos de mala praxi, tant des de la deontologia mèdica com des de la justícia civil o penal.

Davant el debat generat en torn el concepte “violència obstètrica”, la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya es comprometen a ser part activa d’aquest canvi i a emprendre iniciatives divulgatives, de sensibilització i formació per als professionals.

Tall de Veu_Vila_Rebuig

Tall de Veu_Vilaplana_Mala Praxis

Tots els podcasts Escoltar ara