Actualitat

Foto: Girona FM

Guanyem Girona i el PSC Girona porten a ple mocions relacionades amb les energies renovables i les persones sense sostre a la ciutat

dimecres 14 de juliol de 2021 | Política

Les dues mocions van ser aprovades amb el suport de tots els grups municipals.

Guanyem Girona va presentar dilluns al ple municipal del mes de juliol una moció per fomentar un sistema municipal d’autoproducció d’energies renovables a la ciutat. El principal partit de l’oposició va exposar que Girona “no ha fet els deures” en la matèria de les energies renovables -tot i haver fet passes endavant- i que la producció d’energia que es consumeix per part dels equipaments municipals ha empitjorat en els darrers anys: mentre que l’any 2014 era de l’1,22%, ara és del 0,5%.

Laia Pèlach, regidora de Guanyem Girona, defensa que com a capital i màxim consumidor d’energia a les comarques gironines, Girona ha d’actuar amb “responsabilitat” per produir, com a mínim, l’energia que consumeix.

La proposta de Guanyem inclou, entre d’altres, estudiar la implantació de plantes pròpies de producció local d'energia als equipaments municipals, crear una ordenança municipal per assegurar que els edificis de nova construcció o reformats siguin eficients energèticament o la creació d'una empresa pública municipal de comercialització de l'energia. Alhora, reivindiquen la creació l'Oficina Energètica Municipal, una iniciativa de Guanyem que es va aprovar al plenari el 2019 i que compta amb una partida i un tècnic aprovats als pressupostos de 2020.

La moció va ser aprovada amb el suport de tots els grups municipals. Laia Pèlach exposa, però, que van haver de retirar un punt referent a l’adhesió d’un manifest per rebre el suport del PSC i l’equip de govern.

Per la seva banda, el PSC Girona va presentar una moció per instar a l'Ajuntament a destinar més recursos a l'atenció integral a les persones sense llar de la ciutat. El regidor socialista Joaquim Ruhí destaca la feina feta pels professionals de La Sopa, però apunta que ara estan desbordats. Per això, entre altres punts, el grup socialista reclama recursos per dispositius residencials i per un cens actualitzat.

Ruhí afegeix que amb la moció proposen el desenvolupament d'una Estratègia d'Atenció Integral a les persones sense llar, i que no demanen només la implicació del consistori, que aporta més del 70% dels recursos que es destinen a La Sopa, sinó també d’altres institucions implicades, com l Diputació de Girona i la Generalitat.

La moció del PSC també va proposperar amb tots els vots a favor. Durant el ple ordinari del mes de juliol també es va aprovar la moció ciutadana presentada per les entitats Dones Repúblicanes de Girona, a Contracor i Bressols pel reconeixement del dol perinatal, gestacional i neonatal.

Tall de veu _ Laia Pèlach _ retirada del punt 1

Tall de veu _ Laia Pèlach_ responsabilitat

Tots els podcasts Escoltar ara