Actualitat

Foto: Girona FM

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona ha atès 1 milió i mig de consultes en línia durant el 2020

divendres 4 de juny de 2021 | Societat

Durant el confinament, l’Arxiu Històric s’ha dedicat a identificar les persones que estaven enterrades en fosses comunes i recopilar les actes dels plens municipals, entre d’altres.

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona ha fet avui balanç de la feina feta durant el 2020. L’any marcat per la pandèmia de la Covid-19 ha destacat per un gran augment de consultes online al servei, en concret, 1 milió i mig de consultes. A més, s’han prestat 7.771 serveis i s’han atès 3.500 consultes presencials. Joan Boadas és el cap del servei.

Pel que fa a la preservació, l’any passat es van restaurar 7 llibres corresponents als anys 1358-1383, i es van digitalitzar gairebé 98.000 documents. En la mateixa línia, es van rebre 18 fons documentals fruit de donacions particulars com el de l’associació Casal de la Dona de Girona. Entre tota aquesta feina, Joan Boadas destaca el fons de Santos Torroella amb un recull de 10.000 cartes.

Quant a l’Arxiu Municipal, en concret, la feina feta, sobretot durant el confinament, va servir per poder localitzar persones enterrades en fosses comunes, organitzar documentació de concursos públics i ordenar les actes dels plens, entre d’altres. Anna Gironella és la tècnica de l’Arxiu Municipal.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha volgut resaltar que l’arxiu ha crescut, en part, per la confiança de la ciutadania.

El servei també ha presentat avui la memòria dels darrers 10 anys del servei, des del 2011 al 2020, en la qual destaquen 174 donacions i un total de 154.000 adquisicions. Cal remarcar l’any 2017 com l’inici de la producció documental completament digital sobre el sistema que prèviament existia per a la gestió en paper. Paral·lelament, s’han eliminat de forma regulada gairebé 2 km de metres lineals de documentació.

Tall de veu_Joan Boadas_consultes online

Tall de veu_Joan Boadas_fosses

Tall de veu_Marta Madrenas

Tall de veu_Joan Boadas_Torroella

Tots els podcasts Escoltar ara