Actualitat

Foto: Girona FM

La UdG, primera institució en incorporar el concepte de violència de segon ordre al seu nou Pla d’Igualtat

dijous 20 de maig de 2021 | Societat

Una enquesta de la universitat mostra com el 40% de les persones que no han ajudat davant d’un cas de violència masclista no ho han fet per por a possibles represàlies.

La Universitat de Girona és la primera institució en incorporar el concepte de violència de segon ordre al seu nou Pla d’Igualtat. Aquesta violència es comet principalment a través de la humiliació, les amenaces i les mentides amb la intenció d’afectar la reputació personal i professional de les víctimes. Identificar i analitzar aquestes actuacions és l’objecte del projecte de recerca SOL.NET, Redes de Solidaridad con Impacto en los Procesos de Recuperación de Mujeres Víctimas de Violencia de Género, on han participat diverses investigadors de la UDG. Anna Maria Pla és la delegada del rector per a la Igualtat de Gènere.

Arran d’aquesta recerca, les investigadores de la UdG Patricia Melgar i Gemma Geis, juntament amb Marta Soler i Ramon Flecha de la Universitat de Barcelona (UB), acaben de publicar un article que, per primera vegada, presenta dades quantitatives sobre aquesta forma de violència. Ho explica Patricia Melgar.

Així doncs es constata amb una mostra representativa entre 1541 persones de més de 18 anys de tot l’estat espanyol, que el 68% de persones han presenciat o els hi han explicat casos al llarg de la seva vida. Així i tot, el 40% de les persones que no han ajudat davant d’un cas de violència masclista no ho han fet per motius que es corresponen amb por a possibles represàlies. Alhora, el 64% considera que les persones del seu entorn que no oferirien ajuda no ho farien per por a les conseqüències que podria tenir per a elles. Són declaracions de Patrícia Melgar.

En la mateixa línia, però en el cas contrari, el 43% de les persones que han ajudat a alguna dona en situació de violència masclista o tenen clar que, si coneguessin alguna situació, ajudarien, destaquen com un dels principals motius que els hi han portat a tenir aquesta posició saber que si patien represàlies tindrien suport.

Aquesta forma de violència va ser incorporada a la legislació catalana el passat mes de desembre de manera que és la primera llei al món que incorpora l’assetjament de segon ordre, i la seva incorporació va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya.

Tall de veu_Patricia Melgar_40%

Tall de veu_Anna Maria Pla_projecte

Tall de veu_Patricia Melgar_resultats

Tots els podcasts Escoltar ara