Actualitat

Foto: Girona FM

El Museu del Cinema inclou nous objectes a l’àmbit “Fixant la imatge del món. El món per un forat” de l’exposició permanent

dijous 8 d'abril de 2021 | Cultura

En destaca un diafanorama, una de les primeres tècniques pictòriques que intentava representar una imatge en 3D.

En el 23è aniversari de la seva inauguració, el Museu del Cinema presenta una modificació d’un dels àmbits de la seva exposició permanent. Enguany, es modifica l’àmbit “Fixant la imatge del món. El món per un forat” de l’exposició permanent.

A banda de la reordenació de l’espai, els canvis consisteixen en la incorporació d’una nova vitrina titulada “A la recerca de la tercera dimensió”, dedicada als aparells que entre la segona meitat del segle XVIII i la primera del segle XIX intentaven representar una imatge tridimensionalment. Dins aquesta vitrina destaca l’objecte anomenat Diafanorama, adquirit pel museu el 2019 i recentment restaurat. És una peça singular que es caracteritza per ser una de les primeres tècniques pictòriques que intentaven representar una imatge en 3D, amb una clara sensació de profunditat i tridimensionalitat. Montse Puigdevall és conservadora del museu.

Per altra banda, també s’incorpora un element interactiu: una càmera obscura. L’objectiu és que el visitant pugui dibuixar amb una càmera obscura, tal com ho feien alguns artistes en el segle XVIII. Jordi Pons és el director del museu.

Per últim, s’incorporen a l’exposició permament 19 vistes òptiques translúcides, de gran qualitat i raresa, de les col·leccions del Museu del Cinema. Aquestes vistes, que no s'exposaven, han estat recentment restaurades. Són declaracions de Jordi Pons.

Aquesta modificació s’inscriu dins les millores que anualment realitza el Museu del Cinema en la seva mostra permanent per tal d’augmentar-ne el seu interès i capacitat pedagògica i retardar-ne l’obsolescència. Quim Ayats és el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona.

Des del servei educatiu del museu també s’està treballant en el desenvolupament d’una proposta educativa vinculada a la cambra obscura i les vistes òptiques. Aquesta permetrà, a més de conèixer la tècnica de l’aparell, fomentar la creació i l’ús del llenguatge artístic entre els participants.

Tall de veu_Quim Ayats

Tall de veu_Jordi Pons_obscura

Tall de veu_Montse Puigdevall

Tall de veu_Jordi Pons_vistes òptiques

Tots els podcasts Escoltar ara