Actualitat

Foto: @girona_cat

Girona commemora avui el Dia Internacional del Poble Gitano

dijous 8 d'abril de 2021 | Societat

Entre les activitats hi haurà una ofrena floral a l’entrada de les escoles de Girona Est o un concert de Rumba 4G.

Diferents entitats i associacions de Girona Est, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, han organitzat des d’avui i fins al 15 d’abril un conjunt d’activitats per commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano.

La regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, explicava aquest matí a una entrevista al magazin Els 4 Rius de Girona FM que l’objectiu d’aquesta jornada és donar a conèixer la cultura gitana.

L’acte central serà avui i consistirà en l’ofrena floral a l'entrada de les escoles de Girona Est -l’Escola Font de la Pólvora, l’Escola Vila-roja, l’Escola Sagrada Família i l’Escola Bressol Cavall Fort-. La jornada finalitzarà amb el concert de Rumba 4G, un grup local de versions de música rumbera i flamenca, que actuaran a les 18h al Centre Cívic Onyar, amb entrada gratuïta.

Amin Bellaha, membre de l’equip de comunicació de la Fundació Girona Est, explica que cada any fan un acte de tirar flors al riu, per recordar la persecució que va patir el poble gitano pel nazime a la Segona Guerra Mundial.

Durant aquests dies l'entrada del Centre Cívic Onyar estarà decorada amb la bandera gitana. També s’hi podrà visitar fins al 30 d’abril l’exposició de la Fundación Secretariado Gitano “Gitanos con estudios, gitanos con futuro” i participar en el taller “Graffiti Pucharó chaborrillo (parlen els joves)”, a càrrec dels artistes HEAL. Amin Bellaha exposa que el Centre Cívic és el punt de trobada dels barris de Sant Daniel, Font de la Pólvora, Vila-Roja i Mas Ramada.

També s’han programat dos jocs interactius per conèixer l’idioma caló: la roda de carro (organitzat per la Comissió del Poble Gitano i el Projecte Dones Territori) i el Memory del poble gitano del Centre Cívic Onyar.

Tall de veu _ Amin Bellaha _ punt de trobada dels 4 barris

Tall de veu _ Amin Bellaha _ pètals al riu

Tall de veu _ Núria Pi

Tots els podcasts Escoltar ara