Actualitat

Foto: Girona FM

El Bòlit Pou Rodó presenta l'exposició "Food. La Utopia de la proximitat"

divendres 19 de febrer de 2021 | Cultura

Mostra com és la relació de la fotògrafa i ballarina, Carol Goodden i l’Empordà. El fil conductor és l’art vinculat amb el menjar, la cuina i l’experiència col·lectiva en relació amb París, Nova York i Catalunya.

El Bòlit Pou Rodó ha presentat avui l’exposició Food. La Utopia de la proximitat. FOOD és un projecte expositiu que té el seu epicentre conceptual en el restaurant que, a principis dels anys setanta del segle passat, l'artista Gordon Matta-Clark va muntar, juntament amb Tina Girouard i Carol Goodden (fotògrafa i ballarina de la Trisha Brown Dance Company), al cor del SoHo novaiorquès. Es tractava d'una iniciativa comunitària promoguda i gestionada per creadors de totes les disciplines.

Paral·lelament i en aquella mateixa època, diversos artistes catalans, s'havien establert a la capital nord-americana. Amb tot, a finals dels seixanta i al llarg de quatre anys, Carol Goodden va dur a terme un viatge per terres ibèriques que, contra tot pronòstic, va tenir l'epicentre a Mont-ras: l'artista descobria a tocar de casa nostra un univers gastronòmic inèdit en el seu paisatge cultural originari. Harold Berg és el col·leccionista i comissari de l’exposició.

És en aquest sentit que, finalment, el projecte s'expandeix fins a arribar als nostres dies mitjançant figures com Pere Noguera, Fina Miralles, Mar Serinyà o Marta Vergonyós. Eudald Camps és crític d’art i comissari de l’exposició.

L’exposició té dues parts diferenciades: una primera part, que s’exposarà al Bòlit_LaRambla, integrada per diferents materials (gràfics, videogràfics, escultòrics…) generats per Gordon Matta-Clark i per Carol Goodden, i una segona part, que s’exposarà al Bòlit_PouRodó i al Bòlit_StNicolau, que aplega treballs d’artistes contemporanis vinculats, d’alguna manera, a l’univers gastronòmic i als plantejaments més relacionals. Són declaracions de Harold Berg.

El programa compta amb 6 activitats diferents. El 26 de febrer a les 6 de la tarda de manera virtual Harol Berg i Carol Gooden parlaran sobre Les arrels del FOOD a l’Empordà i la projecció del documental FOOD. El 26 de març Jaume Fàbrega i Eudald Camps mantindran una conversa a les 6 de la tarda de manera virtual sobre l’art de menjar bé. El 13 de març, el 17 d’abril i el 8 de maig a les 12 del migdia es faran visites comentades. El 30 d’abril a les 6 de manera virtual Harol Berg, Eudald Camps, Carme Sais i Richard Vanderaa parlaran sobre l’art de col·leccionar pocs recursos. Durant els mesos d’abril i maig el Bòlit també comptarà amb les performances de Raindrop Dance i Oído Cocina amb una intervenció sonora en directe.

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, explica la relació que aporta l’exposició entre allò més local i allò més global.

L’exposició s’inaugura el 20 de febrer i es podrà veure fins al 30 de maig.

Tall de veu_Harold Berg_Terra

Tall de veu_Quim Ayats

Tall de veu_ Eudald Camps

Tall de veu_Harold Berg_Mont-ras

Tots els podcasts Escoltar ara