Actualitat

Foto: Universitat de Girona

La UdG reparteix 300 maduixeres entre la ciutadania en un experiment per analitzar la qualitat de l'aire

divendres 29 de gener de 2021 | Ciència i tecnologia

Aquesta és la iniciativa impulsada pel projecte de ciència ciutadana “Vigilantes del aire”.

Cuidar una maduixera durant dos mesos per, després, analitzar-ne les fulles i conèixer la qualitat de l’aire. Aquesta és la iniciativa impulsada pel projecte de ciència ciutadana “Vigilantes del aire”, del qual la Universitat de Girona n’és ambaixadora territorial per primera vegada.

Així doncs, la UdG ha repartit 300 maduixeres entre particulars, entitats, escoles i instituts. Amb aquestes fulles de maduixera es podran mesurar les concentracions de metalls pesants en suspensió a l’aire de cada localitat on s’han cultivat i, així, elaborar una àmplia radiografia de la qualitat ambiental al territori. La planta de maduixera té la capacitat d’incorporar aquests contaminants convertint-se així en una petita “estació enregistradora”. Cèlia Montalban, membre del projecte "Vigilantes del aire" a la UdG

“Vigilantes del aire” compta amb disset ambaixadors escollits amb criteris científics i logístics que s’ocupen de la distribució de les maduixeres al seu territori i en total, han repartit 5.000 plantes a tot l’Estat.

El projecte es troba ara en la fase d’analitzar les fulles trameses, segons el municipi on han crescut, la il·luminació que han rebut, si els tocava gaire el vent o si se’ls van assecar les fulles, entre altres criteris científics. Són declaracions de Cèlia Montalban.

“Vigilantes del aire” està coordinat per l’IPE-CSIC i la Fundació Ibercivis i és finançat per la FECyT. La UdG hi participa com a sòcia col·laboradora gràcies al suport econòmic del Consell Social, a través del Departament de Ciències Ambientals.

Tall de veu_Cèlia Montalban_Conclusions

Tall de veu_Cèlia Montalban_Maduixera

Tots els podcasts Escoltar ara