Actualitat

Foto: facua.org

El ple aprova la modificació de l’ordenança de mobilitat

dimecres 14 d'octubre de 2020 | Societat

La principal novetat és la regulació de la circulació dels patinets elèctrics i la resta de vehicles de mobilitat personal a la ciutat que només podran circular per vies ciclistes i per la calçada de vies amb prioritat per a vianants.

El ple aprova l’ordenança de mobilitat que es venia debatent des de fa uns mesos. D’acord amb la modificació de l’ordenança, els vehicles de mobilitat personal només podran circular per vies ciclistes i per la calçada de vies amb prioritat per a vianants (Zona 30 i Zona 20). Segons els canvis en l’ordenança, aquests tipus de vehicles no podran superar els 20 km/h, només podrà viatjar una persona per vehicle i s’haurà de portar casc de protecció.

Cal tenir en compte que molts dels vehicles que popularment es classifiquen com a vehicles de mobilitat personal són, en realitat, cicles de motor, com els patinets elèctrics amb seient. Aquest fet comporta la necessitat de matricular-los, de tenir permís de circulació tipus AM, assegurança obligatòria i portar casc de protecció. A més, aquests vehicles només poden circular per calçades on està permesa la circulació de vehicles a motor. A més, dins l’ordenança també s’inclouen els aparells de mobilitat personal, els que es propulsen de forma muscular. Ho explica la regidora de Mobilitat, Marta Sureda.

D’altra banda, els monopatins, patins i patinets propulsats amb el peu podran circular pel carril bici i per la calçada de la Zona 20. Amb aquests tipus d’aparells, els menors de 16 anys hauran de portar casc de protecció homologat o certificat. Per altra banda, els més petits amb les seves joguines (bicicletes, patins, patinets...) podran circular per les voreres, parcs, vies ciclistes i Zona 20, sempre que no superin els 6 km/h. També hauran d’adoptar els elements de protecció que estableixi cada fabricant.

Una altra de les novetats del text és que les bicicletes podran portar remolcs o altres elements degudament homologats, sempre que la persona sigui major de 16 anys. També destaca del document el límit d’estacionament de 60 minuts a les zones de càrrega i descàrrega per als vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.

La nova ordenança s’aplicarà a finals de mes, 15 dies hàbils després de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Girona. L’Ajuntament està preparant una pàgina web amb tota la informació per identificar els tipus d’aparells de mobilitat personal i per saber per on poden circular i en quines condicions. El document definitiu va estar aprovat ahir amb els vots a favor de JxCat, PSC, ERC i Cs i el vot en contra de Guanyem.

Tall de veu_Marta Sureda

Tots els podcasts Escoltar ara