Actualitat

Foto: @salutcat

Què es pot i què no es pot fer en els propers 14 dies?

dimecres 16 de setembre de 2020 | Salut

Avui entren en vigor les mesures especials a Girona i Salt per frenar l’augment de contagis de Covid 19

A banda de les mesures dictades pel Procicat, els Ajuntament de Salt i Girona han decidit aplicar mesures conjuntes a cada municipi després de valorar les taxes de transmissió i els índexs de risc de rebrot.

Tant a Girona com a Salt es tanquen parcs infantils i equipaments esportius a l’aire lliure. Es limita l’accés a les deveses de Salt i a les Hortes de Girona, on es permet fer esport de manera individual i cultivar els horts en el cas de Girona. Ho explica l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

A Girona queda prohibit fer pícnics, tant a les Hortes com a qualsevol zona de taules de la ciutat. Es tanquen els parcs de salut i l’accés a la Muralla de Girona. Els parcs i jardins romandran oberts. Es limitarà l’aforament del Mercat del Lleó, amb controls com els establerts durant el confinament, i també als mercats de la Devesa i Can Gibert. També s’aplicaran restriccions al Mercat dels Artesans del Pont de Pedra, perquè hi hagi més separació entre parades.

Queden suspesos també alguns esdeveniments previstos properament: com la Fira de Carrer d’aquest dissabte, o la fira del vehicle elèctric i la bicicleta d’aquest cap de setmana. S’estan estudiant unes noves dates. També es mostra preocupació per les fires de Sant Narcís, previstes el mes de que ve, però encara no s’ha volgut avançar cap decisió.

A les escoles, les tres que tenien previst fer ús de parcs infantils públics no podran fer-ne ús perquè aquests quedaran tancats. Només l’Escola Eiximenis podrà fer ús exclusiu de la plaça 1 d’Octubre per ampliar la zona de pati. També es fa una crida als joves a la responsabilitat en l’oci, i es demana als nens i nenes que no s’ajuntin amb altres alumnes del seu mateix centre escolar però de grups estables diferents, o amb joves d’altres centres escolars fora de l’horari lectiu.

Pel que fa a l’àmbit esportiu, seguiran sense poder-se fer servir els vestuaris dels equipaments esportius i no es podran fer partits amistosos a Girona, ni es permetrà la participació de cap equip gironí fora de la ciutat. El partit de bàsquet entre l’Spar Girona i l’Estudiantes previst per diumenge a Fontajau s’està vetllant per mantenir el 50% de l’aforament de públic, tot i que no es descarta haver de jugar a porta tancada.

A totes aquestes mesures específiques s’afegeixen les establertes pel PROCICAT. Es demana als ciutadans de Girona i Salt reduir al màxim la interacció social i limitar-la als nuclis familiars o de convivència habituals. Es prohibeixen les reunions de més de 10 persones, com a tot Catalunya. En hosteleria i restauració no es pot fer ús de la barra, i es limita l’aforament a un 50% tant a terrasses com a l’interior. A més, hauran de tancar abans de la 1 de la matinada. Es redueix a la meitat també l’aforament d’equipaments culturals, d’arts escèniques o cinemes. Pel que fa els actes religiosos, comunions, batejos, casaments o cerimònies fúnebres, l’aforament queda limitat al 33%. Al comerç, es recomana evitar aglomeracions i la distància d’un metre i mig o 2 metres i mig per metre quadrat entre persones.

Per vetllar pel compliment d’aquesta normativa, es reforçarà la presència policial als carrers, tant de Policia Local com de Mossos d’Esquadra.

Tall de veu _ Marta Madrenas _ Hortes

Tall de veu _ Marta Madrenas _ Joves

Tots els podcasts Escoltar ara