Actualitat

Foto: Diputació de Girona

L’economia gironina manté una pèrdua del PIB entre els anys 2008 i 2018

dimecres 16 de setembre de 2020 | Societat

Aquesta és la principal conclusió de l’Estudi sobre l’Evolució de l’Economia Gironina realitzat per la Diputació de Girona i Fundació “la Caixa” i CaixaBank

L’economia gironina manté una pèrdua del PIB entre els anys 2008 i 2018. Aquesta és la principal conclusió de l’Estudi sobre l’Evolució de l’Economia Gironina realitzat per la Diputació de Girona i Fundació “la Caixa” i CaixaBank que mostra que aquesta pèrdua però és sostinguda. Cada 10 anys Girona perdria una posició. Són declaracions de la degana de la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Girona i autora de l’estudi, Anna Garriga.

Tot i això, l’estudi marca un primer tret econòmic i social que distingeix Girona i és l’elevada taxa de participació al mercat laboral, especialment la taxa de participació femenina. Així, la la província mostra una elevada capacitat de creació d’empreses, especialment al sector serveis i un teixit estable de grans empreses gironines que són grans per capacitat de creixement i que solen ser empreses familiars, tant al sector industrial com al sector serveis.

Pel que fa al sector industrial gironí, aquest ha contribuït a superar la crisi des de l’any 2011, mostrant un comportament del PIB molt millor que la indústria catalana. I aquest millor comportament es deu a la capacitat exportadora de la indústria gironina.

Però hi ha elements desfavorables també en l’anàlisi de l’estudi i és la manca d’inversió pública. L’entrada en funcionament de l’AVE ha significat una gran millora en la mobilitat de les persones, però no n’hi ha hagut cap significativa des de fa dècades en la mobilitat de mercaderies. Això sí, la proximitat amb Barcelona podria esdevenir positiva ja que la ciutat catalana té una elevada capacitat d’atracció de negocis, capital i inversions.

Garriga explica la necessitat d’un document d’aquest tipus per poder analitzar l’evolució de l’economia de la província.

Així, l’estudi conclou que cal localitzar internacionalment la producció i consolidar a la província de Girona les activitats productives de major valor afegit. El segon repte de la indústria gironina és entrar al nou món que obre la intel·ligència artificial. I a la vista del diferent comportament econòmic del turisme de la Costa Brava i del turisme d’interior i Pirineu, cal prendre noves mesures de política turística, especialment promoció, a fi d’atraure un turisme de més qualitat de manera equilibrada al territori.

Tall de veu_Anna Garriga_estudi

Tall de veu_Anna Garriga_posició

Tots els podcasts Escoltar ara