Actualitat

Foto: comunicae.es

Després de sis mesos sense anar a l'escola, un milió i mig d'alumnes tornen avui a les aules

dilluns 14 de setembre de 2020 | Educació

Entre les mesures, per evitar aglomeracions, l’entrada als centres es fa de manera esglaonada i per diferents accessos.

La tornada a l’escola aquest curs 2020-2021 ha estat molt diferent a la resta de tornades a l’escola dels anys anteriors. Avui alumnes i personal docent han trepitjat les aules amb nervis pendents de les mesures de seguretat per protegir-se de la Covid19.

Entre les mesures han hagut de tenir en compte el següent: Per evitar aglomeracions, l'entrada als centres es fa de manera esglaonada i per diferents accessos. Es recomana als centres que prenguin la temperatura als alumnes, però les famílies ho han de fer abans de sortir de casa. Els pares i mares no podran entrar a l'escola sense cita prèvia.

Cada alumne té el seu grup de convivència estable, que no té relació amb els altres grups, tampoc al pati. Es prioritzaran les activitats a l'aire lliure. Alguns centres han sol·licitat poder utilitzar carrers o espais municipals. Les aules es ventilan un mínim de 3 cops al dia.

Els docents i els alumnes de secundària han de portar mascareta tota l'estona, encara que estiguin amb el seu grup bombolla. Només se la poden treure els mestres d'infantil si els entorpeix molt la feina. En el cas dels alumnes d'infantil no és obligatori i els de primària l'han de portar a l'aula, de moment, les dues primeres setmanes de curs. A partir d'aquí, i depenent de la situació epidemiològica de cada zona, es decidirà setmanalment si cal o no.
El Departament d'Educació ha recomanat que els grups siguin de 20 alumnes com a màxim, però (no és obligatori) es prioritza l'estabilitat del grup (que siguin grups estancs) i hi ha centres que no han pogut fer la ràtio i un 30% dels grups continuaran amb 25 alumnes o més.

Si hi ha casos positius a més d'un grup, les autoritats sanitàries estudiaran què fer en cada cas en funció de les circumstàncies del centre i l'estat de la pandèmia. Si no es poden fer classes presencials, el curs continuarà a distància. I en cas d'un nou confinament, les escoles es mantindran obertes per als fills dels treballadors essencials i els menjadors oferiran àpats per a famílies vulnerables.

De moment a Catalunya, ni l’escola Rodolaina de Montellà, a la Cerdanya, ni l'escola Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts han pogut començar el nou curs avui per casos positius entre els seus treballadors.

Tots els podcasts Escoltar ara