Actualitat

Foto: ICS Girona

L'Equip de Teràpia Intravenosa de l'Hospital Josep Trueta col·loca prop de 900 catèters el primer any de funcionament

dilluns 29 de juny de 2020 | Salut

La seva activitat s’ha vist afectada durant la crisi de la Covid19 reduint a la meitat l’activitat per la dedicació d’un dels efectius a l’atenció al pacient crític.

L’Equip de Teràpia Intravenosa del Trueta ha col·locat durant el seu primer any de funcionament 881 catèters i la previsió és implantar-ne fins a 1.300 durant aquest any 2020.

I és que l’activitat de l'ETI també s'ha vist afectada per la COVID-19. El servei de col·locació de catèters s’ha vist reduït a la meitat per la dedicació d’un dels efectius a l’atenció al pacient crític i, a més, ha tingut més feina que mai ja que ha vist incrementat tant el nombre de procediments diaris que havien de fer, com la seva complexitat. Durant el pic de la pandèmia el 100% de la seva tasca estava dedicada a la col·locació de catèters a pacients en estat crític amb coronavirus SARS-CoV-2. S'han arribat a col·locar fins a 15 catèters diaris (quan abans se’n feien 5 al dia), la major part en vies centrals, per optimitzar així les puncions als pacients i descarregar les àrees de crítics de molts d'aquests procediments.

També s'ha col·locat un gran nombre de catèters arterials, necessaris per al monitoratge de l'estat respirato en pacients greus, per evitar repetides puncions de l'artèria radial. S'ha dissenyat un protocol de valoració i vigilància d'aquests catèters que no són habituals a les àrees d'hospitalització convencional.

Pel que fa al balanç del primer any de funcionament, en un 85% de les 881 actuacions fetes el 2019 la col·locació i el seguiment del catèter es van resoldre de manera satisfactòria, sense complicacions.

Tots els podcasts Escoltar ara