Actualitat

Foto: cronicaglobalelespanolcom

Els ERTO s'allarguen fins al 30 setembre, amb l'acord de sindicats i patronal

divendres 26 de juny de 2020 | Societat

Avui un consell de ministres extraordinari aprovarà el reial decret amb la pròrroga.

Els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE han acceptat l'última proposta que el govern espanyol va presentar aquest dimecres a la taula del diàleg i que s’haurà d’aprovar avui al Consell de Ministres.

En l'acord hi ha dues novetats: les empreses que encara no han tornat a l'activitat podran mantenir els ERTO de força major total i si una empresa ha de tancar per un rebrot del coronavirus, es podrà acollir a un ERTO de força major. Aquest ERTO tindrà un descompte de quotes per a les empreses del 80% si la plantilla és inferior a 50 treballadors i del 70% si en té més de 50 i la cotització a la Seguretat Social s'anirà ampliant progressivament, amb diferències segons el nombre de treballadors.

Pel que fa als ERTO de força major parcial, aquells en què ja hi ha treballadors reincorporats però encara no tots, i els ERTO per causes tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció, les exempcions a les empreses seran les mateixes.

S’ha de tenir en compte que les empreses amb un ERTO en marxa no poden recórrer a les hores extra, ni poden externalitzar l'activitat ni fer contractes nous, ni directament ni a través d'una empresa de treball temporal.

A Catalunya, s'ha arribat als 725.809 treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació. Amb aquest mecanisme, s'ha evitat que milers de treballadors hagin passat a l'atur.

Tots els podcasts Escoltar ara