Actualitat

Foto: ICS Girona

Més d’un 80% de les proves que s'han fet Girona han donat negatiu

dilluns 22 de juny de 2020 | Salut

Més d’un 80% de les 30 mil proves PCR que s’han fet a la regió sanitària de Girona han donat negatiu. Ara la demanda de proves s’ha reduït a més de la meitat, però l’Institut Català de la Salut ja està treballant per poder assumir un altre pic de demanda de proves amb una possible segona onada de contagis.

En total, a la província de Girona s’han fet més de 32 mil proves per determinar la presència de Covid, i d’aquestes un 16% han estat positives, un altre 1% no ha estat determinant i s’han hagut de repetir i l’1% restant estan encara en procés.
Des del Laboratori Clínic Territorial a Girona de l’Institut Català de la Salut asseguren que el nivell d’aquestes proves ha baixat a entre 400 i 450 proves diàries, mentre que en el pic de la pandèmia s’havien arribat a fer més d’un miler de proves al dia. Aquest augment va requerir l’ajuda de serveis externs, com de l’empresa veterinària HIPRA, que ha fet la majoria d’aquestes proves. Ho explica Xavier Queralt, cap del Laboratori Clínic Territorial de l’Institut Català de la Salut Girona.

Queralt afegeix que des del laboratori s’estan preparant per assumir una capacitat per analitzar unes 1.500 mostres diàries, amb un nou segon robot de detecció que arribat aquest mes de juny i un tercer que es preveu obtenir durant l’estiu, per poder fer front a un nou auge en la petició de proves PCR si es produeix una segona onada de contagis.

De les proves PCR sol·licitades, la majoria, un 39% en concret, s’han fet a petició del Trueta, l’hospital de referència del territori. Un altre 30% han vingut derivades de la resta d’hospitals comarcals de la Regió, com l’hospital de Palamós, de Figueres, d’Olot o de Blanes, entre d’altres. Un 25 %, amb més de 8.100 sol·licituds, prové dels centres d’atenció primària de la Regió de Girona, i el percentatge restant de les clíniques privades del territori, especialment la Clínica Bofill i la Clínica Girona, l’Institut Català D'Oncologia o Mutuam.

Tall de veu _ Xavier Queralt _ segona onada

Tall de Veu _ Xavier Queralt _ proves PCR

Tots els podcasts Escoltar ara