Actualitat

Foto: Museu d'Història de Girona

El Museu d'Història dels Jueus i el Museu d'Història de Girona han reobert les seves portes

dilluns 18 de maig de 2020 | Cultura

Han obert les seves portes aquest cap de setmana de forma virtual i també ho han fet avui a partir de les 11 hores.

Les portes obertes s’han convertit en finestres digitals, sota el lema "Museus per la igualtat: diversitat i inclusió". Tots dos museus, tant el Museu d'Història dels Jueus i el Museu d'Història de Girona, han ofert un seguit d’accions virtuals perquè tothom pugui accedir a les col·leccions des de casa. A més, han emès unes càpsules en les quals s’estableixen uns relats relacionats amb objectes i espais dels dos museus.

El Museu d'Història dels Jueus proposa un relat basat en objectes i espais de l'edifici que formaren part de la vida de les dones jueves de Girona. Es parla de, n'Estelina, que va viure al call de Girona al segle XIV i amb ella es recorren les sales del museu i els espais arqueològics, apropant-se a petits tresors de la col·lecció.

Per part del Museu d'Història de Girona, la proposta és al voltant d'alguns dels objectes més emblemàtics del museu. Es parla de l'Àngel que coronava el campanar de la catedral, una escultura de bronze misteriosament decapitada; i en el mateix context, s'explica la història de les Bàrbares, les heroïnes que salvaguardaren la vida en aquella ciutat ferida de mort que era la Girona dels setges napoleònics del 1809.

A més, tots dos museus han fet diverses crides a través de les xarxes socials a la participació ciutadana. Així ho explica la presidenta del Museu d’Història de Girona, Sílvia Planas.

Aquestes apostes no deixen, però, de ser una invitació a anar als museus en persona quan les mesures i la situació ho permetin. Tots dos museus estan estudiant actualment les mesures per a poder fer-ho.

Tall de veu_Sílvia Planas

Tots els podcasts Escoltar ara